Xionodromika

Καβάλα: Ο τόπος που τα έχει όλα

Νομός Καβάλας


Πρωτεύουσα: Καβάλα
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Καβάλα, Ελευθερούπολη, Νέα Πέραμος, Φίλιπποι, Χρυσούπολη.

Η Καβάλα είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μακεδονίας, συνορεύει με τους νομούς Δράμας, Ξάνθης, Σερρών και βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Περιλαμβάνει το νησί Θάσο καθώς και άλλες γειτονικές νησίδες.

Ο νομός Καβάλας είναι γνωστός για την αστείρευτη φυσική ομορφιά του, με καταπράσινα δάση, υπέροχα ορεινά τοπία και καταγάλανες θάλασσες. Εκεί βρίσκεται το χρυσοφόρο όρος των αρχαίων, Παγγαίο, και ο ποταμός Νέστος, ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας, που διαθέτει ένα θαυμαστό υδροβιότοπο.

Χάρη στις αμέτρητες φυσικές καλλονές, την ιστορική πρωτεύουσα, τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα βυζαντινά μνημεία και τις υπέροχες αμμουδιές, η Καβάλα προσελκύει πλήθος επισκεπτών.Booking.com

Η πόλη της Καβάλας είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του ομώνυμου νομού. Το λιμάνι της Καβάλας είναι από τα σημαντικότερα της χώρας με αξιόλογη εμπορική και τουριστική κίνηση. Η σύγχρονη πόλη της Καβάλας, με τις γραφικές συνοικίες, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σ’ ένα λόφο, και συγκεντρώνει πολλά σημαντικά αξιοθέατα.

Τα πολυάριθμα ιστορικά της μνημεία μαρτυρούν την πολυκύμαντη ιστορία της. Ένας περίπατος στους πλακόστρωτους δρόμους της Παλιάς Πόλης, θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν και την πλούσια ιστορία του τόπου. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το βενετικό φρούριο που χαρίζει μία μαγευτική θέα. Επισκεφθείτε το τέμενος του Ιμαρέτ, που χτίστηκε το 1817 από τον Μεχμέτ Αλή, και αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό μουσουλμανικό τέμενος της Ελλάδας. Επισκεφθείτε επίσης το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, μπροστά από το οποίο, στο κέντρο της πλατείας της Παναγίας, υπάρχει χάλκινος ανδριάντας του. Το παλιό θολωτό υδραγωγείο του 16ου αιώνα, οι Καμάρες, αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο ιστορικό μνημείο.

Στην υπόλοιπη πόλη, μπορείτε να επισκεφθείτε και να θαυμάσετε τις παλιές καπναποθήκες, το Μνημείο Ηρώων στον καταπράσινο δημοτικό κήπο, τη Μεγάλη Λέσχη, το γραφικό λιμάνι και τα παραδοσιακά μικρομάγαζα. Την πόλη  επίσης κοσμούν πολλές εκκλησίες με εκπληκτικές αγιογραφίες. Τέτοιες είναι ο Άγιος Παύλος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Σίλας, καθώς και η Μονή Λαζαριστών. Η Καβάλα διαθέτει επίσης Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Βορειοανατολικά της Καβάλας, χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου, η Ελευθερούπολη, διατηρεί την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Εδώ, επισκεφθείτε τις στοές των αρχαίων μεταλλείων, το Δασικό χωριό Παγγαίου και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1972.

Η Νέα Πέραμος είναι ένα τουριστικό χωριό, όπου εκτός από τις εκτεταμένες παραλίες, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ακρόπολη και τα ερείπια της αρχαίας Οισύμης, και τις εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αγίου Αθανασίου.

Η Χρυσούπολη βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας του Νέστου. Εδώ υπάρχει το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δάσος του ποταμού Νέστου, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, κτίσμα του 1884.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος στην Ανατολική Μακεδονία. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αρχαιολογικό μουσείο, παλαιολιθικό οικισμό, αρχαίο θέατρο, ακρόπολη, τμήμα της αρχαίας αγοράς, ιερό αιγυπτιακών θεοτήτων και τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου.

Η Καβάλα διαθέτει μία ποικιλία από παραλίες με καταγάλανα νερά, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα και να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ. Οι πιο γνωστές είναι: Περιγιάλι, Ραψάνη, Καλαμίτσα, Μπάτης, Τόσκα, Παλιό, Ηρακλείτσα. Πολλές από αυτές έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες.

Για τους λάτρεις της ορεινής ομορφιάς, το όρος Παγγαίο προσφέρεται για εξερευνήσεις αλλά και χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό του κέντρο.

Η Καβάλα είναι ένας τόπος που τα έχει όλα. Από εκτεταμένες παραλίες και μαγευτικά ποτάμια μέχρι επιβλητικούς ορεινούς όγκους και απέραντα δάση. Η πολυμορφία του τοπίου, ο αρμονικός συνδυασμός του σύγχρονου με το παλιό και τα ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία της δίνουν μία ιδιαίτερη αξία και ομορφιά. Επισκεφθείτε την και ζήστε μοναδικές εμπειρίες.

Πώς θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Καβάλα.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Καβάλα με αυτοκίνητο

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 680 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 165 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 624 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 535 χλμ.

Αεροπορικώς: Καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας για το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας.

Ακτοπλοϊκώς: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με Ferry boat και δελφίνια από την Καβάλα για την Θάσο. Δρομολόγια πλοίων εκτελούνται και από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Άγιος Ευστράτιος και Χίος).

Φωτογραφίες Καβάλα

Χρήσιμα Τηλέφωνα Καβάλα

Δήμος Καβάλας
2510 451300
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
2310 525530
Νοσοκομείο Καβάλας
 2510 292000
Αεροδρόμιο Καβάλας
25910 53273
Αστυνομία Καβάλας
2510 223167
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
210 3530000
Τροχαία Καβάλας
2510 223174
Ταξί Καβάλας
2510 232001-4
Τουριστική Αστυνομία Καβάλας
2510 222905
ΕΛΤΑ Καβάλας
2510 223540
Λιμεναρχείο Καβάλας
2510 223716, 224472
Αρχ. Βυζαντινή Συλλογή Καβάλας
2510 228689
ΚΤΕΛ Καβάλας
2510 222111
Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
2510 222335
ΚΤΕΛ Αθήνας
 210 5129407