• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Ηράκλειο: Ενετικά μνημεία, μινωικά ευρήματα και εκπληκτικές παραλίες

Νομός Ηρακλείου


Πρωτεύουσα: Ηράκλειο
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Τυμπάκι, Μοίρες, Άνω Βιάννος, Κνωσσός, Χερσόνησος, Μάταλα, Αμμουδάρα, Αγία Πελαγία.

Ο νομός Ηρακλείου βρίσκεται στο κεντροανατολικό τμήμα της Κρήτης και αποτελεί τον μεγαλύτερο νομό του νησιού. Συνορεύει ανατολικά με το νομό Λασιθίου και δυτικά με το νομό Ρεθύμνου.

Ο νομός Ηρακλείου πέραν του ότι διαθέτει την πιο αναπτυγμένη οικονομία της Κρήτης είναι και ένας από τους παραγωγικότερους νομούς της Ελλάδας. Οι κυριότεροι παράγοντες ανάπτυξης της οικονομίας του είναι η γεωργία και ο τουρισμός.

Στο νομό υπάρχουν 18 ιαματικές πηγές. Σημαντικότερες είναι του Λέοντα, της Χασούρας, η Βρομολίμνη και τα Μπορθιανά. Η άμμος της παραλίας Πιτσιδίων, στην ομώνυμη κοινότητα, συνιστάται για ρευματικές παθήσεις (αμμόλουτρα).Booking.com

Το Ηράκλειο πέρα από την πρωτεύουσα του νομού αποτελεί και την πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης. Το Ηράκλειο όντας ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Κρήτης, συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Σ’ αυτό συνεισφέρουν οι φυσικές ομορφιές και οι θαυμάσιες παραλίες που έχει να επιδείξει.

Στην πόλη του Ηρακλείου θα θαυμάσετε τα παλιά τείχη της πόλης, τα Λιοντάρια – βενετσιάνικη κρήνη του Μοροζίνη στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, το βενετσιάνικο μέγαρο της Λότζας και το Μεγάλο Κουλέ – κάστρο που προστάτευε το βενετσιάνικο λιμάνι.

Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης το λιτό και επιβλητικό τάφο του Ν. Καζαντζάκη που βρίσκεται στην άκρη της πόλης, και το Πάρκο Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όπου βρισκόταν η Μεγάλη Πόρτα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα, διαθέτοντας μοναδικά ευρήματα της Μινωικής Εποχής. Στο Ιστορικό Μουσείο εκθέτονται ιστορικά, θρησκευτικά και εθνολογικά κειμήλια, καθώς και χαρακτηριστικά έργα της κρητικής λαϊκής τέχνης. Το Ηράκλειο διαθέτει επίσης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μάχης της Κρήτης.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας, φιλοξενεί πάνω από 80.000 τόμους και εκδόσεις.

Το Ηράκλειο κοσμούν πολλές εκκλησίες με εκπληκτικές τοιχογραφίες και αγιογραφίες. Τέτοιες είναι: η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Μάρκου, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά που είναι και ο προστάτης άγιος της πόλης, η εκκλησία του Αγίου Τίτου, η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που έχει μετατραπεί σε μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης, οι εκκλησίες της Παναγίας των Σταυροφόρων και του Αγίου Ματθαίου, και τα ερείπια της βενετσιάνικης εκκλησίας του Αγίου Πέτρου.

Στα 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου βρίσκεται η Κνωσός, ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, αφού αποτελεί το κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού.

Εκτός από την πόλη του Ηρακλείου, υπάρχουν πολλές περιοχές με αρχαία μνημεία και φυσικές ομορφιές. Τέτοιες είναι: Αγία Πελαγία, Βιάννος, Χερσόνησος, Μάλια, Μάταλα, Φαιστός.

Στο Ηράκλειο μπορεί να βρει κανείς πολλές εκπληκτικές παραλίες, τόσο κοσμοπολίτικες, όσο και πιο απομονωμένες. Μία από τις πιο κοσμικές παραλίες και πολύ δημοφιλής στη νεολαία είναι η Κόκκινη Χάνι. Αξίζει να επισκεφτείτε την πολυσύχναστη παραλία των Ματάλων με τις πολλές φυσικές σπηλιές γύρω της.

Όσοι αναζητούν την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά μπορούν να επισκεφτούν τις παραλίες: Κόκκινη Άμμος, Κερατόκαμπος, Κουδούμας. Η παραλία του Κομμού λειτουργεί ως καταφύγιο για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα. Στην παραλία Αμμουδάρα με τα καυτά νερά, μπορεί κανείς ν’ ασχοληθεί με θαλάσσιες δραστηριότητες.

Το Ηράκλειο με τον ιστορικό και πολιτιστικό του πλούτο, τα υπέροχα φυσικά αξιοθέατα, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό διακοπών.

Πώς Θα πάτε

Αεροπορικώς: Με αεροπλάνο από την Αθήνα για το Ηράκλειο (50 λεπτά). Με αεροπλάνο από την Θεσσαλονίκη για το Ηράκλειο (1 ώρα και 15 λεπτά).

Ακτοπλοϊκώς: Δρομολόγια από τον Πειραιά για το Ηράκλειο και από τον Πειραιά μέσω των Κυκλάδων.

Ο νομός συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκώς με την Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και αεροπορικώς με την Σαντορίνη, Ρόδο, Λάρνακα.

Το Ηράκλειο συνδέεται με όλη την Κρήτη με λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Φωτογραφίες Ηράκλειο

Χρήσιμα Τηλέφωνα Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου
2810 245245
Ολυμπιακή Αεροπορία
2810 244846
Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου
2810 368000
Aegean Airlines
2810 344324
Αστυνομία Ηρακλείου
2810 302270
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
210 3530000
Τουριστική Αστυνομία Ηρακλείου
2810 283190
ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών
2810 220795
Τροχαία Ηρακλείου
2810 282031
ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών
2810 255965
Λιμεναρχείο Ηρακλείου
2810 244912
Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού
2810 231940
Λιμεναρχείο Πειραιά
210 4226000
Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας
28920 31144
Αεροδρόμιο Ηρακλείου
2810 337311
Αρχαιολογικός Χώρος Φαιστού
28920 42315