Xionodromika

Λάρισα: Από τον Όλυμπο ως τις παρυφές της Όθρης & το Aιγαίο…

Νομός Λάρισας - Live Ενημέρωση Χ.Κ. Ολύμπου


Πρωτεύουσα: Λάρισα
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Ελασσόνα, Λάρισα, Τέμπη, Τύρναβος, Φάρσαλα, Στόμιο.

Η Λάρισα είναι ο μεγαλύτερος από του 4 νομούς της Θεσσαλίας. Ο νομός Λάρισας βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα από τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Η ψηλότερη κορυφή του νομού και ολόκληρης της Ελλάδας και της Βαλκανικής Χερσονήσου είναι η κορυφή Πάνθεον (2.917 μέτρα) του Ολύμπου.

Η πεδιάδα της Λάρισας καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του νομού και είναι μία από τις σημαντικότερες της Ελλάδας. Διαρρέεται από τον Πηνειό, που την αρδεύει και την καθιστά κατάλληλη για την καλλιέργεια πολλών φυτών. Ο νομός Λάρισας είναι ένας από τους πιο αναπτυγμένους αγροτικά νομούς της Ελλάδας, κυρίως χάρη στις μεγάλες πεδινές και εύφορες αρδευόμενες εκτάσεις.

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΚΕΟΑΧ)

Χάρτης Λάρισα

Η Λάρισα συνδυάζει πραγματικά τα πάντα. Από καταπράσινα βουνά, ιδανικά για χειμερινό τουρισμό και σπορ, μέχρι εκτεταμένες παραλίες με καθαρές θάλασσες. Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου με τα σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας αποτελεί ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής και ορειβατικού ενδιαφέροντος για τους λάτρεις της φύσης.

Η πόλη της Λάρισας και πρωτεύουσα του νομού είναι χτισμένη στις δύο όχθες του Πηνειού και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις. Είναι μία μεγαλούπολη με ζωηρή κίνηση, ενδιαφέροντα μνημεία και αξιοθέατα.

Επισκεφθείτε το φρούριο όπου δεσπόζει ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αχιλλείου, το περίφημο καταπράσινο πάρκο Αλκαζάρ που αποτελεί χώρο αναψυχής, και το μνημείο του Ιπποκράτη όπου βρίσκεται ο τάφος του πατέρα της Ιατρικής, μαρμάρινος ανδριάντας και Ιατρικό Μουσείο.

Η πόλη διαθέτει Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο και Νέο Αρχαιολογικό-Βυζαντινό Μουσείο στο οποίο θα μεταφερθεί το ήδη υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας, με αύξηση φυσικά των εκθεμάτων του.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα Αμπελάκια με τα αρχοντικά του 18ου αιώνα, το Στόμιο, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 8ου αιώνα, τα Τέμπη, τη γνωστή καταπράσινη κοιλάδα, και το περίφημο κάστρο της Ωριάς, στο Λυκόστομο.

Στην Τσαρίτσανη, με τα παλιά αρχοντικά του 17 ου και 18 ου αιώνα, οι εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονος και του Αγίου Νικολάου με τις ενδιαφέρουσες εικόνες και τα ξυλόγλυπτα αξίζουν μία επίσκεψη.

Θέση Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ): Ο Όλυμπος, βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της Θεσσαλίας στα σύνορα των νομών Λάρισας και Πιερίας. Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820μ.

Στη Λάρισα μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα και τον ήλιο στις υπέροχες δαντελένιες αμμώδεις παραλίες του Αιγαίου Πελάγους και να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες.

Η Λάρισα με το συγκερασμό της φυσικής ομορφιάς, των μνημείων και της έντονης εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας, εντυπώνει στο μυαλό του επισκέπτη την εικόνα μίας πολλά υποσχόμενης σύγχρονης πόλης.

Πώς Θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Λάρισα. Η Λάρισα συνδέεται και με τις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Λάρισα με αυτοκίνητο

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 359 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 186 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 338 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Λάρισα.

Φωτογραφίες Λάρισα

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα Λάρισα

Δήμος Λάρισας
2410 564200
ΚΤΕΛ Λάρισας
2410 537737
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
2410 230031
ΟΣΕ Λάρισας
2410 590143
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
2410 617000
Ταξί Λάρισας
2410 661414
Αστυνομία Λάρισας
2410 683137
Βιβλιοθήκη Λάρισας
2410 531973
Τροχαία Λάρισας
2410 683169
Μουσείο Λάρισας
2410 288515
Τουριστική Αστυνομία Λάρισας
2410 683135
Μουσείο Τέχνης Λάρισας
2410 621205