Xionodromika

Τήνος: Το νησί της Μεγαλόχαρης

Τήνος


Η Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης, ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Η έκτασή της είναι περίπου 195 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά την Άνδρο και τη Νάξο. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Τήνου είναι 114 χιλιόμετρα και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Η Τήνος πήρε το όνομά της από τον πρώτο κάτοικό της τον Τήνο.

Το ψηλότερο βουνό της Τήνου είναι ο Τσικνιάς με υψόμετρο 1.713 μέτρα και μετά ακολουθούν τα Μυροβίγλια με 649 μέτρα, το Κεχροβούνι με 604 μέτρα και τέλος το Ξώμπουργο με 558 μέτρα. Στην Τήνο συναντάμε σε μεγάλη αφθονία σχιστόλιθο, μάρμαρο και γρανίτη.

Λίγο πριν την Ελληνοϊταλική σύρραξη, στις 15 Αυγούστου του 1940, οι Ιταλοί τορπίλισαν το Ελληνικό καταδρομικό Έλλη στο λιμάνι της Τήνου.Booking.com

Αξιοθέατα Τήνος & Γύρω Περιοχή

Ναός Παναγίας της Ευαγγελίστριας: Η ιστορία του ναού ξεκινάει με ένα όραμα. Tο 1822 η Παναγία εμφανίστηκε σε μια μοναχή (Πελασγία), στο Μοναστήρι του Κεχροβουνίου. Η μοναχή πληροφορήθηκε για μια θαμμένη εικόνα, και στις 30 ιανουαρίου του 1823, μετά από έρευνες, βρέθηκε η εικόνα της Παρθένου που χρονολογείται από την Πρωτοχριστιανική Περίοδο.

Μία εκκλησία στέκει σήμερα στο σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα και κάθε χρόνο την τιμούν αμέτρητοι προσκυνητές. H εικόνα έχει θαυματουργές ικανότητες και η Παναγιά της Τήνου είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα στην χώρα. Κάθε 15 Αυγούστου γιορτάζει η Μεγαλόχαρη και γίνεται πανελλήνιο προσκύνημα στη θαυματουργή της εικόνα.

Εκκλησιαστικά Κειμήλια: Οι περισσότερες αγιογραφίες της έκθεσης ανήκουν στον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ οι παλαιότερες χρονολογούνται από τον 14ο και 15ο. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης εικόνες του γνωστού Τηνίου ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα και ξυλόγλυπτα.

Ιερά Μονή Κεχροβουνίου: Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αρνάδος. Η ιστορία του χρονολογείται από τον 10 ο αιώνα και συνδέεται στενά, από το 1822, με το Ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στη Χώρα. Σήμερα το μοναστήρι, που μοιάζει με μικρό χωριό, στεγάζει 50 μοναχές και αποτελεί σημαντικό τόπο προσκυνήματος, όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί επίσης το κελί της Οσίας Πελαγίας.

Παναγία Βρυσσιώτισσα: Βρίσκεται πάνω από τον Άγιο Ρωμανό. Κατά τη διάρκεια των 500 χρόνων ενετικής κυριαρχίας του νησιού, η Τήνος ήρθε σε επαφή με τον Καθολικισμό. Σήμερα, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι καθολικοί και ο σημαντικότερος τόπος λατρείας τους είναι η εκκλησία της Παναγίας της Βρυσισιώτισσας με την εικόνα της Παρθένου. Η εικόνα βρέθηκε στις αρχές του 17 ου αιώνα χάρη στο όραμα μιας μοναχής. Αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην εκκλησία το 1937, μετά από πολλές προσπάθειες 100 χρόνων.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Βρίσκεται κοντά στο ναό της Παναγίας. Εκτίθενται ευρήματα από διάφορες περιοχές του νησιού, γλυπτά αρχαϊκής και κλασσικής εποχής, κεραμικά διαφόρων εποχών, ανάγλυφα και αμφορείς του 7 ου αιώνα π.Χ.
Τήνος

Πινακοθήκη: Εκτίθενται αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης (Τιτσιάνο, Βερονέζε κ.α). Το Ιερό Ίδρυμα διαθέτει σκευοφυλάκιο με εκκλησιαστικά κειμήλια, έκθεση με αντίγραφα εικόνων της Παναγίας, διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών, βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, όπως και αίθουσα με εκκλησιαστικά, λειτουργικά σκεύη και άμφια.

Τείχος Aρχαίας πόλης: Πίσω από την εκκλησία της Παναγίας ακολουθεί τον παλαιό δρόμο Κτικάδου-Τριπόταμου, σε μήκος 1.500 μέτρα.

Eρείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης: Είχε κτιστεί δυτικά της σημερινής πόλης στη θέση Κιόνια. Στις αρχές του περασμένου αιώνα έγιναν ανασκαφές και ευρέθησαν τα προπύλαια του ναού, αγάλματα, υδραγωγείο και ένα ηλιακό ρολόι από λευκό μάρμαρο. Ο ακριβής χρόνος ιδρύσεως του ιερού είναι άγνωστος και τα μέχρι σήμερα ευρήματα των ανασκαφών ανάγονται σε χρόνους προγενέστερους του Ε΄ π.Χ. αιώνα.

Εξώμπουργο με την αρχαία πόλη, στον Κάμπο με ευρήματα από τη γεωμετρική εποχή μέχρι τον Ε΄ αιώνα π. Χ.

Το χωριό Κιόνια, βρίσκεται 3 χλμ από τη Χώρα και προσφέρει μοναδική θέα στο Αιγαίο. Εδώ θα βρείτε το αρχαίο λατρευτικό ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης όπως και μια πανέμορφη αμμώδη παραλία για το μπάνιο σας.  Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά του χωριού, ανάμεσα στα παραθαλάσσια βράχια του ομώνυμου ακρωτηρίου σχηματίζεται η είσοδος του σπηλαίου των Γαστριών με μήκος 50 μέτρα και εσωτερικό γεμάτο επιγραφές.

Ο Κάμπος, είναι ένα εντυπωσιακό χωριό σε απόσταση 10 χλμ από τη Χώρα. Εδώ θα βρείτε το μοναδικό ανεμόμυλο σε λειτουργία σε όλο το νησί, τους 200 περιστεριώνες και την απέραντη παραλία του Αγίου Ρωμανού όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Ο Aρνάδος, είναι το ψηλότερο χωριό της Τήνου και βρίσκεται στη νότια πλευρά του Όρους Κεχροβούνι. Είναι κοντά στο μοναστήρι που φέρει το όνομα του βουνού. Επισκεφτείτε το εκκλησιαστικό Μουσείο που εκτίθενται παλαιές εικόνες, βιβλία και άρθρα.

Το χωριό Υστέρνια, είναι χτισμένο σε μια απόκρημνη πλαγιά, πάνω από τον Όρμο Υστερνίων, προσφέροντας καταπληκτική θέα. Ένα χωριό με θαυμάσια μαρμάρινα έργα τέχνης, τόπος γέννησης διαφόρων καλλιτεχνών της Τήνου.

Παραλίες: Άγιος Ιωάννης Πόρτο, Αγία Κυριακή, Άγιος Ρωμανός, Αγιος Φωκάς, Κιόνια, Κολυμπήθρα, Πάνορμος, Άγιος Σώστης, Άγιος Πέτρος

Πώς Θα πάτε

Mε πλοίο από Πειραιά, Pαφήνα και Θεσσαλονίκη και με Kαταμαράν από Πειραιά και Ραφήνα.

Aπό την Tήνο με φέρι-μπόουτ ή ταχύπλοο μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά νησιά των Kυκλάδων.

Φωτογραφίες Τήνος

Χρήσιμα Τηλέφωνα Τήνος

Λιμεναρχείο Πειραιά
210 4511 310-7
Hellenic Seaways
210 4199000
Λιμεναρχείο Pαφήνας
22940 22 300
Minoan Lines (Από Θεσσαλονίκη)
210 4145700
Λιμεναρχείο Tήνου
22830 22348
Κέντρο Υγείας
22830 22210
Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης
2310 531504-5
Δήμος Τήνου
22830 22234
Blue Star Ferries Τηλ.
210 8919800
Ταχυδρομείο
22830 22247
G. A. Ferries
210 4582640
Aστυνομία
22830 22255