• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Αλόννησος: Το καταφύγιο της φώκιας Monachus Monachus

Αλόννησος


Η Αλόννησος είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Σποράδων, ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και αυτούς που αναζητούν τις χαρές ενός μικρού νησιού.

Στην Αλόννησο και στα γύρω από αυτή μικρότερα νησιά και βραχονησίδες βρίσκει καταφύγιο η απειλούμενη με εξαφάνιση φώκια Monachus Monachus καθώς και πολλά άλλα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας (περισσότερα από 300 είδη ψαριών και 80 είδη πουλιών).

Η αναγκαιότητα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου. Ο χώρος του πάρκου είναι ιδανικός και περιλαμβάνει ένα φυσικό μεσογειακό οικοσύστημα πολύ αρμονικό και ισορροπημένο. Οι σπηλιές πάνω στη γη, οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι παράλιες και υποθαλάσσιες σπηλιές έχουν όχι μόνο αισθητικό αλλά και βιολογικό ενδιαφέρον.Booking.com

H κύρια πόλη, το Πατητήρι, είναι ένας ήσυχος οικισμός δίπλα στο λιμάνι με καφετέριες και ταβέρνες που «βλέπουν» τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής και των καϊκιών.

Το Πατητήρι, το επίνειο του Χωριού, είναι και σήμερα το λιμάνι της Αλοννήσου. Το όνομά του προέρχεται από τα πατητήρια των σταφυλιών που υπήρχαν εδώ την εποχή που το νησί παρήγαγε και εξήγαγε ονομαστό κόκκινο κρασί. Χαρακτηρίζεται ως κέντρο της σύγχρονης ζωής του νησιού, γιατί διαθέτει πολλά καταλύματα και ταβερνάκια με εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες.

Λίγο βορειότερα από το λιμάνι, χτισμένους σε δύο πανέμορφους όρμους συναντούμε τους οικισμούς Ρουσούμ-Γιαλό και Βότση.

Αφήνοντας το Πατητήρι και παίρνοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς τα δυτικά μετά από 3 χλμ περίπου φθάνουμε στο Χωριό (Παλιά Αλόνησσος). Για όσους αγαπούν το περπάτημα, υπάρχει και το παλιό πλακόστρωτο μονοπάτι, που μας οδηγεί από το λιμάνι στο παλιό χωριό μέσα σε 30 λεπτά.

Επισκεφτείτε επίσης: το νησί Σκάντζουρα, το Πελαγονήσι ή Κυρά Παναγιά, το νησί Γιούρα, το νησί Ψαθούρα και το νησί Ξηρό ή Περιστέρα . Το νησάκι Πιπέρι είναι το φυσικό καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια και για το λόγο αυτό η προσέγγιση λιγότερο από τα 3 μίλια στο νησί απαγορεύεται. Η προσέγγιση επιτρέπεται μόνο σε ερευνητικές ομάδες που έχουν ειδική άδεια.

Γνωστές παραλίες στο νησί: Μικρός Μουρτιάς, Μεγάλος Μουρτιάς, Βύθισμα, Μαρπούντα, Ρουσούμ- Γιαλός, Τζώρτζη-Γιαλός, ο Λεφτός-Γιαλός, Χρυσή Μηλιά, Κοκκινόκαστρο, Γλύφα και Άγιος Δημήτριος.

Πώς Θα πάτε

Με καράβι: Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Βόλο για την Αλόννησο. Διάρκεια ταξιδιού 5 ώρες και 30′.
Με high speed: Διεξάγονται δρομολόγια από τον Άγιο Κωνσταντίνο 2 ώρες και 40′ και από το Βόλο 2 ώρες και 30′.

Η Αλόννησος συνδέεται με Κύμη, Αιδηψό, Ωρεούς, Πευκί, Πλατανιά, Θεσσαλονίκη, Μαρμαρά, Μουδανιά, Πόρτο Καρά.

Φωτογραφίες Αλόννησος

Χρήσιμα Τηλέφωνα Αλόννησος

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ, Τ.Κ. 37005, ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Λιμεναρχείο Αλοννήσου
 24240 65595
Αστυνομία Αλοννήσου
24240 65205
Ιπτάμενα Δελφίνια Αλοννήσου
24240 65320
Ταχυδρομείο Αλοννήσου
24240 65560
Δήμος Αλοννήσου
24240 65555
Εθνική Τράπεζα
24240 65777
Αγροτικό Ιατρείο Αλοννήσου
24240 65208