Xionodromika

Πήλιο: H θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου…

Πήλιο - Live Ενημέρωση Χ.Κ. Πηλίου


Το Πήλιο, είναι ένα κατάφυτο βουνό, δίπλα στην πόλη του Βόλου με υψόμετρο 1624μ. Εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και προσφέρει μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς και υπέροχα τοπία που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Κατά την Ελληνική μυθολογία το Πήλιο ήταν η θερινή κατοικία των Θεών και η πατρίδα των Κενταύρων, οι οποίοι είναι πλάσματα της μυθολογίας και απεικονίζονται μεν ανθρωπόμορφοι, με ανθρώπινο το άνω τμήμα του κορμού, αλλά ζωικό (αλογίσιο) το κάτω.

Όλο το βουνό του Πηλίου είναι καταπράσινο, γεμάτο δάση με πανύψηλες οξιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, βελανιδιές, δασική πεύκοι και καλλιέργειες με ελιές και μηλιές στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Πολλές αξιόλογες πηγές που φτάνουν τις 70 σε όλο το βουνό με πιο σημαντικές αυτές της Καλιακούδας και της Λαγωνίκας.

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΗΛΙΟΥ



Booking.com

Το Πήλιο προσφέρει στον επισκέπτη μυθική ομορφιά, πανέμορφα καταπράσινα τοπία, κρυστάλλινες πηγές, χρυσές αμμουδιές, πεντακάθαρα νερά, επιβλητικές κορυφές, πάνω από 70 γραφικά χωριά χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα καλντερίμια, γεφύρια, παραδοσιακά αρχοντικά και προσεγμένους, παραδοσιακούς ξενώνες.

Ένας τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου για χαλάρωση αλλά και περιπέτεια. Διαθέτει πυκνό δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία και όρμους με μικρές ή μεγάλες παραλίες με άμμο ή βότσαλο.

Το Πήλιο χωρίζεται στο Ανατολικό, Δυτικό, Βόρειο και Νότιο Πήλιο και συνδυάζει την ομορφιά του καταπράσινου ορεινού τοπίου με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και τις απάνεμες ακτές του Παγασητικού.

Το Ανατολικό Πήλιο περιλαμβάνει τα χωριά Ζαγορά, Χορευτό, Κισσός, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης, Μούρεσι, Τσαγκαράδα, Νταμούχαρη, Μυλοπόταμος, Ξουρίχτι, Ανήλιο, Φακίστρα, Πουρί, Παπά Νερό, Πλάκα, Μπάνικας, Λαμπινού και Καλαμάκι.

Το Δυτικό Πήλιο περιλαμβάνει τα χωριά Χάνια, Πορταριά, Μακρυνίτσα, Μηλιές, Βυζίτσα, Αγριά, Καλά Νερά, Κάτω Γατζέα, Ανω και Κάτω Λεχώνια, Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Βλάσης, Ανακασιά, Άλλη Μεριά, Κατηχώρι, Κουκούραβα, Κεραμίδι, Καμάρι, Άγιος Ονούφριος, Αφέτες και Νεοχώρι, Βένετο.

Στο Βόρειο Πήλιο συναντάμε τις Γλαφυρές, την Κάτω Κερασιά, την Άνω Κερασιά, τα Κανάλια.

Το Νότιο Πήλιο περιλαμβάνει τα χωριά Συκή, Αργαλαστή, Ξυνόβρυση, Μετόχι, Λαύκο, Προμύρι, Πλατανιά, Λύρη, Καστρί, Κατηγιώργη, Μηλίνα και Τρίκερι.

Στο Πήλιο η βλάστηση αγγίζει τις υπέροχες χρυσαφένιες παραλίες οι οποίες προσφέρουν στον επισκέπτη τις δυνατότητες για θαλάσσια σπορ αλλά και για νυχτερινή ζωή. Από αυτές ξεχωρίζουν το Χορευτό, οι Άγιοι Σαράντα, το Πουρί, ο Άη Γιάννης, το Παπά Νερό, ο Μυλοπόταμος, η Λαμπινού, η Φακίστρα, η Πάλτση, ο Πλατανιάς και ο Κατηγιώργης.

Το χειμώνα το Πήλιο γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό, καθώς τα χιόνια στις κορυφές των τριγύρω ορεινών όγκων «στολίζουν» μοναδικά το τοπίο και προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα.

Για τους λάτρεις της δράσης, υπάρχει η δυνατότητα για δραστηριότητες στη φύση όπως περπάτημα, ποδήλατο βουνού, ιππασία, κατάδυση, ψάρεμα κ.α.

Το περίφημο τρενάκι του Πηλίου είναι ένα ατμήλατο τρενάκι που λέγεται «Μουτζούρης» το οποίο διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές για περίπου 70χρόνια. Το τρενάκι κάλυπτε μια υπέροχη διαδρομή μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τα βαγόνια ήταν ξύλινα και ανοιχτά, με αποτέλεσμα η ζέστη το καλοκαίρι να είναι ανυπόφορη και το κρύο το χειμώνα πάρα πολύ και ο καπνός της ατμομηχανής δημιουργούσε πολύ συχνά ένα αποπνικτικό περιβάλλον. Η υπέροχη διαδρομή όμως αποζημίωνε τους ταξιδιώτες. Σήμερα το τρενάκι διανύει μικρότερη διαδρομή συνδέοντας τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές, για τουριστικούς λόγους πλέον.

Επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου που βρίσκεται στις «Αγριόλευκες» σε υψόμετρο 1500μ. Απέχει 27 χλμ από το Βόλο και 2 χλμ από τον οικισμό Χάνια. Το χιονοδρομικό βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος από οξιές και αγριόλευκες προσφέρει μοναδική θέα στη θάλασσα!

Το χιονοδρομικό διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες με μονό κάθισμα και δυο σύροντες αναβατήρες και ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα που συνδέει το χαμηλότερο σημείο των πιστών του κέντρου με την κορυφή. Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου λειτουργούν επίσης Σχολή Σκι και ενοικίασης εξοπλισμού σκι.

Ο επισκέπτης του Πηλίου μαγεύεται και πάντα ξαναγυρνά, σε μέρη αγαπημένα και γνωστές διαδρομές.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Σε όλα τα χωριά του Πηλίου υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν πολύ καλό φαγητό με παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή ντόπια φασολάδα, το σπεντζοφάϊ, το μπουμπάρι, ο κρασάτος κόκορας, οι ριγανοκεφτέδες, τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα, τα άγρια μανιτάρια, το χοιρινό με κυδώνια, τα κρίταμα και τα τσιτσίραφλα διατηρημένα σε άλμη.

Μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με τοπικό κρασί ή τσίπουρο που ρέει άφθονο.

Δοκιμάστε τα σπιτικά γλυκά και τα γλυκά κουταλιού τα οποία είναι φτιαγμένα από μέλη των γυναικείων συλλόγων των χωριών του Πηλίου.

Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα όπως κρασί, ελιές, λάδι, μήλα, μέλι, κάστανα, βότανα και σπιτικά ζυμαρικά όπως τραχανά και χυλοπίτες.

Χωριά Πήλιο

Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ορεινό χωριό και είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 620 μέτρων, ανάμεσα στους οικισμούς Άγιο Βλάσιο και Πινακάτες.  Πλούσια βλάστηση, καλντερίμια, πολλά τρεχούμενα νερά, κρήνες και καταπληκτική θέα στον Παγασητικό κόλπο είναι τα χαρακτηριστικά του χωριού.

Το χωριό απέχει 21 χλμ. από τον Βόλο, και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου με μια πλούσια ιστορία που αγγίζει, τα 400 χρόνια. Το χωριό είναι χτισμένο από το 15ο αιώνα και βρίσκεται ανάμεσα σε μηλιές, καστανιές,  κερασιές και πλατάνια, που τα περιβάλλουν δύο ρέματα και προσφέρει στον επισκέπτη ένα μοναδικό τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού κυριαρχεί ο αρχέγονος πλάτανος και τα πλακόστρωτα καλντερίμια  ενώ θα βρείτε και καφενεία, τσιπουροπωλεία, και ταβερνάκια.

Ο Άγιος Γεώργιος έχει διατηρήσει το χαρακτήρα της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Σήμερα, είναι ένα μείγμα από παλιά και ανακαινισμένα, νεοκλασικά και πηλιορείτικα αρχοντικά. Μερικά από αυτά που μπορείτε να δείτε είναι το αρχοντικό Ιωαννίδη του 1888, του Δέρελη και του Τζώρτζη.

Στα ένδοξα χρόνια του Άι-Γιώργη, στις αρχές του αιώνα, κάποιοι Αγιωργίτες ξενιτεύτηκαν,  έκαναν περιουσίες, αργότερα επέστρεψαν και έχτισαν τα εξοχικά τους, τα οποία αποτελούν αξιόλογα δείγματα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής.  Κάποια από αυτά σήμερα έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως ξενώνες.

Από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας κατάγονται ο νεομάρτυρας Σταμάτιος ο οποίος μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1680, οι ζωγράφοι Γιάννης Πούλακας (1863-1942) και Χρυσούλα Ζώγια (1914-1992) και ο γλύπτης Νικόλας (Νικόλαος Παυλόπουλος 1909-1990).

Ο ανεπανάληπτος φυσικός πλούτος που περικυκλώνει τον Άγιο Γεώργιο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για εξορμήσεις στο δάσος, περιπάτους και πεζοπορία. Για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού υπάρχει η δυνατότητα να επιδοθούν σε ιππασία, ποδήλατο βουνού και 4Χ4.

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός που προσφέρει στον επισκέπτη μια διέξοδο από την καθημερινότητα.

Ζαγορά: Το πανέμορφο ορεινό χωριό της Ζαγοράς είναι χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων και απέχει 47 χλμ. από την πόλη του Βόλου. Το χωριό αποτελείται από 4 μεγάλες συνοικίες, την Αγία Παρασκευή ή Πέραχωρα, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Σωτήρα.

Το όνομα της περιοχής έχει σλάβικη προέλευση «ζα-γορα» που σημαίνει ¨πίσω μέρος του βουνού¨ και της δόθηκε τον 10ο αιώνα μ. Χ. περίπου.

Η ιστορία της Ζαγοράς ξεκινά από την αρχαιότητα. Ευρήματα και ερείπια της περιοχής μαρτυρούν την ύπαρξη πανάρχαιων οικισμών που κατατάσσονται στην Ομηρική Εποχή.

Είναι ένα από τα ονομαστά κεφαλοχώρια του Πηλίου, τόσο για τις φυσικές ομορφιές του όσο και για την παράδοση, τις τέχνες και τα γράμματα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Αξιοσημείωτα είναι τα χιλιοτραγουδισμένα «Ζαγοριανά καράβια» που με ορμητήριο το Χορευτό (σε 7χλμ απόσταση) μετέφεραν τα προϊόντα της περιοχής στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης. Το Χορευτό, το παλιό κέντρο εμπορικών συναλλαγών, διαθέτει και μια από τις πιο όμορφες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του Ανατολικού Πηλίου.

Το χωριό γνώρισε μεγάλη άνθιση και ανάπτυξη κατά το Μεσαίωνα αλλά και σε πιο πρόσφατες εποχές. Αποτέλεσε ένα σημαντικό κέντρο συναλλαγών και βιοτεχνιών όπως και πολιτιστικό κέντρο του 17ου και 18ου αιώνα. Στην πολιτιστική άνθηση συνέβαλλε σημαντικά το «Ελληνομουσείο», ένα σχολείο/οικοτροφείο υψηλής εκπαίδευσης, το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως σχολείο του Ρήγα.

Αυτό ήταν το σχολείο του Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων του πνεύματος και των γραμμάτων, που είτε μαθήτευσαν είτε δίδαξαν εκεί, όπως ο Ανθίμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και άλλοι.

Μεγάλες προσωπικότητες και ευεργέτες κατάγονταν από το χωριό αυτό όπως ο Αλέξανδρος Πάντος, Δημήτριος Κασσαβέτης, Δημήτριος Πολυμέρης, ο ποιητής Δροσίνης που έζησε και ύμνησε το Πήλιο και άλλοι.

Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα σύμφωνα με τον παραδοσιακό ρυθμό και διατηρούν τις παραδοσιακές πηλιορείτικες στέγες με πλάκα. Θα σας εντυπωσιάσουν οι γαρδένιες και οι ορτανσίες που κοσμούν τα σπίτια. Τα όμορφα και μεγάλα αρχοντικά που συναντά ο επισκέπτης της Ζαγοράς, θυμίζουν μια περασμένη εποχή αλλά συγχρόνως αποδεικνύουν περίτρανα το ένδοξο παρελθόν της.

Η Ζαγορά φημίζεται για την γεωργία της με πολύ σημαντική παραγωγή τα μήλα και τα φιρίκια που είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχουν γίνει διάσημα χάρη στο περίφημο άρωμά τους.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο ιδιαίτερα δραστήριος Αγροτοτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Ζαγοράς ο οποίος παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χωριάτικες πίττες, λικέρ και ρακί, ελιές, βότανα, αρωματικό ελαιόλαδο και ξύδι. Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού χρησιμοποιώντας τοπικές, παραδοσιακές συνταγές.

Η Ζαγορά είναι ιδανική τόσο για χειμερινές όσο και για καλοκαιρινές διακοπές και διαθέτει αξιόλογους ξενώνες, ξενοδοχεία, καλό παραδοσιακό φαγητό και όλες τις σύγχρονες ανέσεις για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή.

Το χειμώνα μπορείτε να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου στα Χάνια, που απέχει 20 χλμ., ενώ το καλοκαίρι θα κολυμπήσετε στις υπέροχες παραλίες του Χορευτού και των Αγίων Σαράντα.

Η Ζαγορά προσφέρει ένα πλούσιο και επιβλητικό τοπίο με δάση όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε αμέριμνους περιπάτους στα καλντερίμια του χωριού όπως και στη γύρω περιοχή που είναι κατάφυτη με πλατάνια, καστανιές, μηλιές και αχλαδιές.

Ένας ιδανικός τόπος για διαδρομές με 4Χ4, ιππασία, ποδήλατο βουνού, ψάρεμα, ενώ η ξεχωριστή φυσική ομορφιά θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κισσός: Ο Κισσός είναι ένα ορεινό χωριό βυθισμένο στο πράσινο. Οξιές και καστανιές μπλέκονται μέσα σε πυκνές εκτάσεις δάσους και κισσοί τυλίγονται σε κάθε λογής δέντρα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 520 μέτρων και απέχει 63 χλμ. από τον Βόλο.

Κατά τον ιστορικό Γ. Κορδάτο η ονομασία του χωριού προέρχεται από την παράφραση της λέξης χρυσός.

Ο Κισσός βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε μια πλαγιά του Πηλίου που κατηφορίζει προς το Αιγαίο ενώ το αδιαπέραστο δάσος που ξεχειλίζει από εικόνες ομορφιάς, οι λιθόκτιστες κρήνες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα παλιά αρχοντικά και οι μοναδικά διακοσμημένες εκκλησίες συνθέτουν μια εικόνα αξέχαστων αναμνήσεων. Η ομορφιά του τοπίου και η θέα που προσφέρει το χωριό προς το απέραντο Αιγαίο είναι συναρπαστική.

Στην μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του Κισσού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας χτισμένη τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου.

Στην πλατεία θα δείτε επίσης την προτομή του Ρήγα Φερραίου ο οποίος μαθήτευσε στην Ζαγορά και πρωτοδίδαξε στον Κισσό.

Λίγο έξω από τον Κισσό, αρχίζουν μονοπάτια που διασχίζουν ξεχασμένα τοπία και θα ικανοποιήσουν όλους τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από αυτές τις διαδρομές καταλήγει στο μοναστήρι του Αγίου Ευσταθίου του 17ου αιώνα και μια άλλη στην πηγή Τύμπανο. Τα μονοπάτια έχουν καλή σήμανση και οι διαδρομές οδηγούν τον επισκέπτη μέσα από πυκνά δάση έντονης βλάστησης.

Στο χωριό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια όπου θα βρείτε θερμή φιλοξενία και καλές υπηρεσίες.

Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τον Κισσό τους χειμερινούς μήνες, το Χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, ενώ αν πραγματοποιήσετε την εκδρομή σας τους καλοκαιρινούς μήνες σε κοντινή απόσταση θα κολυμπήσετε στις παραλίες του Αγίου Ιωάννη, Νταμούχαρη, Παπά Νερό.

Όποια εποχή και αν επιλέξτε να επισκεφθείτε τον Κισσό θα σας παρασύρει η άγρια ομορφιά της φύσης.

Κορώπη: Η Κορώπη το επίνειο των Μηλέων, είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός που απέχει 12 χλμ. από τον Βόλο και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καλά Νερά και Άφησσο.

Είναι ένα ήσυχο χωριό που το πράσινο φτάνει μέχρι την θάλασσα και διαθέτει την τεράστια αμμουδερή παραλία της Μπούφας με τα καθαρά και καταγάλανα νερά, την μεγαλύτερη του Παγασητικού κόλπου με μήκος 1,5 χλμ. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη, με χώρους αναψυχής και εστίασης.

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον από την αρχαιότητα. Στην Κορώπη, βρίσκεται το φημισμένο Μαντείο του Κορωπιαίου Απόλλωνα του 5ου αιώνα στην θέση Ράμνος, πάνω από τον κεντρικό δρόμο, στον οικισμό Ζερβόχια. Κοντά στη θέση Παλαιόπυργος βρισκόταν η Αρχαία Κορώπη με το Μαντείο που ήταν αφιερωμένο στο Δία.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε τα γνωστά δακράκια, τα ία των αρχαίων, που στο τέλος περίπου κάθε χειμώνα φυτρώνουν στους αγρούς της Κορώπης.

Η περιοχή είναι φημισμένη για τους μεγάλους κήπους με τα υπέροχα αχλάδια “κρυστάλλια”.

Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια & διαμερίσματα, ταβέρνες που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες.

Μακρινίτσα: Η Μακρινίτσα είναι ένα ορεινό χωριό του Πηλίου που έχει κριθεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας. Απέχει από τον Βόλο 17 χλμ. μέσω Πορταριάς, 10 χιλ. μέσω Κουκουράβας και 12 χλμ. από το χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου.

Το φημισμένο αυτό κεφαλοχώρι, η Μακρινίτσα, είναι κτισμένο κλιμακωτά στην πλαγιά του βουνού όπου το χαμηλότερο σημείο του έχει υψόμετρο 350 μ. και το υψηλότερο 700μ.

Έχει χαρακτηριστεί σαν το «μπαλκόνι του Πηλίου» τόσο για την εξαιρετική θέα που προσφέρει όσο και για την μοναδική αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία.

Η Μακρινίτσα αποτελείται από τον κυρίως δομημένο ομώνυμο οικισμό και τις εξής συνοικίες:  Κουκουράβα, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Αθανάσιος, Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση, Κεντρική Πλατεία-Άγιος Ιωάννης, Παναγία, Αλώνια, Άγιος Γεράσιμος και Κακονά),την κτηματική της περιφέρεια και το κοινοτικό δάσος μαζί με τα κοινοτικά λιβάδια.

Η Μακρινίτσα χτίστηκε από το 1204 – 1215 από την Βυζαντινή οικογένεια των Μαλιασσηνών. Ο μικρός οικισμός που δημιουργείται στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας αναπτύσσει οικονομικές δραστηριότητες λόγω της καλλιέργειας του μεταξοσκώληκα και της κατεργασίας δέρματος, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη.

Η ιστορία της Μακρυνίτσας είναι μακρά και πλούσια, και η συμβολή της στην πρόοδο, ευημερία και ελευθερία της περιοχής μεγάλη.

Το 1878 πρωτοστατεί στην Επανάσταση κατά των Τούρκων, κατά την οποίαν διακρίνεται η Μακρινιτσιώτισσα οπλαρχηγός Μαργαρίτα Μπασδέκη. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η Μακρινίτσα γίνεται από τους πιο μεγάλους δήμους του νομού σε έκταση, δραστηριότητες και κατοίκους. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ο αγροτικός της χαρακτήρας αλλάζει και ο τουρισμός ανοίγει νέους ορίζοντες για την περιοχή.

Ιδιαιτερότητά της είναι το ότι διατήρησε αναλλοίωτο το χρώμα της στο πέρασμα του χρόνου με χαρακτηριστικό της το πλήθος αρχοντικών, τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια της.

Ένα καταπράσινο τοπίο με υπεραιωνόβια πλατάνια να αγκαλιάζουν κάθε γωνιά του χωριού και τα πλακόστρωτα καλντερίμια προσδίδουν την ιστορία της Μακρινίτσας ενώ την εικόνα συμπληρώνουν τα πέτρινα γεφύρια και ο μεγάλος αριθμός από κρήνες με τα τρεχούμενα νερά προσφέροντας στον επισκέπτη μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Αν επισκεφθείτε τη Μακρινίτσα μέσω Πορταριάς θα δείτε την ρεματιά ¨Μέγα Ρέμα¨ που ξεκινάει από εκεί, ενώ αν έρθετε μέσω Κουκουράβας αρχίζει ο ποταμός Κραυσίδωνας κι εκεί βρίσκονται ακόμη και σήμερα υδροτριβεία.

Πάνω και πίσω από το βουνό βρίσκονται τα καλλιεργούμενα κτήματα, το κοινοτικό δάσος και τα κοινοτικά λιβάδια.

Στην είσοδο της Μακρινίτσας βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία «Μπράνη», με τη ρεματιά πάνω απ’ αυτή, που έχει χαρακτηριστεί χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς και η κεντρική πλατεία του χωριού, το γνωστό ¨παζάρι¨. Η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική, αφού ο Βόλος και ο Παγασητικός Κόλπος απλώνεται στα πόδια σας.

Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με σημαντικότερη αυτή των ¨Μάηδων¨ που έχουν ρίζες στη Διονυσιακή λατρεία και αναφέρονται στην αναγέννηση της φύσης και της ζωής.

Στη Μακρινίτσα θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που σε συνδυασμό με την εγκαρδιότητα και την φιλοξενία των κατοίκων της θα κάνουν την διαμονή σας αξέχαστη.

Στην περιοχή σας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσετε διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Μακρινίτσας, ποδήλατο βουνού στους αγροτικούς δρόμους, ιππασία στα απέραντα λιβάδια καθώς και σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου που απέχει μόλις 12 χλμ. από τη Μακρινίτσα και σας περιμένει να απολαύσετε τις πίστες του.

Είτε επισκεφθείτε τη Μακρινίτσα την ήμερα, είτε όταν νυχτώσει, η πανοραμική φαντασμαγορική θέα του Βόλου και του Παγασητικού κόλπου θα σας ανταμείψει. Το ¨μπαλκόνι του Πηλίου¨ σας υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία.

Μηλιές: Οι Μηλιές, ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του Πηλίου, βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ. από τον Βόλο και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400μ. μέσα σε γέρικα πλατάνια και πλούσιους ελαιώνες.

Ο Δήμος Μηλέων περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Μηλέων, Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Βυζίτσας, Καλών Νερών και Πινακατών και τους οικισμούς Κορώπης, Αγίας Τριάδος, Άνω & Κάτω Γατζέας, Δύο Ρεμάτων, Αργυραϊκών και Αγίου Αθανασίου.

Στις Μηλιές το τοπίο αλλάζει μορφή, το βουνό αγριεύει και γεμίζει από απύθμενες χαράδρες. Καλντερίμια, παλιά αρχοντικά φτιαγμένα με την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τρεχούμενα νερά πλαισιωμένα από την γκριζοπράσινη γαλήνη του πηλιορείτικου ελαιώνα, συνθέτουν μια εικόνα σπάνιας αρμονίας και εκφραστικότητας.

Το χωριό αποτελεί  σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αρχιτεκτονική των αρχοντικών του και η πλούσια ιστορία του.

Άγρυπνοι μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας του και της σπουδαίας Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής τα εντυπωσιακά πανέμορφα αρχοντικά των Μηλέων.

Οι Μηλιές, το ορεινό, παραδοσιακό κεφαλοχώρι του Πηλίου, κατέχει σπουδαία θέση στη νεοελληνική ιστορία. Διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μαγνησίας και κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Εδώ, τον Μάιο του 1821 κηρύχθηκε η επανάσταση της Θεσσαλίας κατά των Τούρκων, από τον Άνθιμο Γαζή.

Μεγάλα ονόματα του διαφωτισμού γεννήθηκαν στις Μηλιές, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, οι οποίοι ίδρυσαν την σχολή “ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ” (θεραπεία ψυχής)  το 1814,  καθώς και άλλοι διδάσκαλοι του Γένους.

Η σχολή των Μηλέων αποτέλεσε πολύτιμη πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Σήμερα λειτουργεί ως Βιβλιοθήκη με μεγάλη και σπάνια συλλογή από εκθέματα όπως παλιά έγγραφα της Ελληνικής Επανάστασης, βιβλία, χάρτες κ.α.

Μέσα από κρυστάλλινες πηγές, καταπράσινα τοπία και πλακόστρωτα καλντερίμια θα οδηγηθείτε σε όμορφες αυλές, ζεστούς ανθρώπους ενώ θα περάσετε όμορφες βραδιές στα παραδοσιακά καφενεία και μπαράκια της υπέροχης πλατείας των Μηλέων.

Για αυτούς που αγαπούν την πεζοπορία, οι Μηλιές προσφέρονται για πεζοπορία με αρκετές κοντινές και μακρινές διαδρομές. Ο Φυσιολατρικός όμιλος Βόλου διοργανώνει οργανωμένους περιπάτους στο Πήλιο.

Δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου τον «Μουτζούρη», που κατασκεύασε ο Ιταλός μηχανικός Εβάριστο Ντε Κίρικο πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Το αργοκίνητο τρενάκι «Μουτζούρης», από το καλοκαίρι του 1996, κινείται ξανά μετά από 15 ολόκληρα χρόνια στη διαδρομή Βόλος-Μηλιές. Εκτελεί καθημερινά ένα δρομολόγιο την θερινή περίοδο μέχρι 31 Οκτωβρίου, με αναχώρηση στις 11 π.μ. από τα Άνω Λεχώνια και επιστροφή στις 4 μ.μ. από τις Μηλιές.

Η βόλτα με το τρενάκι θα σας μείνει αξέχαστη, αφού η διαδρομή του είναι υπέροχη και θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο βιώνοντας το παρελθόν.

Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να επισκεφθείτε τα Καλά Νερά, ένα πανέμορφο παραλιακό, τουριστικό θέρετρο που λειτουργούν εστιατόρια, ψαροταβέρνες και καφετέριες. Μια πανέμορφη κατάφυτη περιοχή με πλατάνια, λεύκες και ευκάλυπτους που καταλήγουν στην κατάξανθη αμμουδιά και μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Για να κολυμπήσετε προσφέρεται και η αμμουδερή παραλία Μπούφα, στην Κορώπη που είναι η μεγαλύτερη στον Παγασητικό κόλπο καθώς και η Κάτω Γατζέα.

Το ιστορικό χωριό των Μηλέων, εκεί που η φυσική ομορφιά συναντά την τουριστική ανάπτυξη θα σας μείνει αξέχαστο!

Πορταριά: Η Πορταριά είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου και απέχει μόλις 12 χλμ. από την πόλη του Βόλου και 13 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου. Είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωρίο, χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων γύρω από το μοναστήρι της Παναγίας της Πορταρέας (13ο αι.), από όπου έχει πάρει και το όνομά του.

Η Αρχόντισσα του Πηλίου, η μαγευτική Πορταριά, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί ένα από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα της χώρας.

Ο Δήμος Πορταριάς αποτελείται από τέσσερα χωριά, την Πορταριά, την Άλλη Μεριά, τις Σταγιάτες και το Κατηχώρι.

Το υπέροχο φυσικό τοπίο της, η πλούσια βλάστηση, οι δροσερές πηγές, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια καθιστούν την Πορταριά ιδανικό προορισμό για διακοπές όλο το χρόνο.

Υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο των χωριών του Πηλίου, ενώ μετά το 1900 υπήρχε το ξενοδοχείο ¨Θεοξένεα¨, που θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο των Βαλκανίων. Τα απομεινάρια του ξενοδοχείου, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς, μπορείτε να τα δείτε στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ένας περίπατος στα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού, που είναι πλημμυρισμένα από μυρωδιές της έντονης βλάστησης και των αρωματικών φυτών, σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά, τους καταρράκτες, τις βρύσες και το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα γοητευτικό τοπίο.

Τα παραδοσιακά αρχοντικά που δεσπόζουν στο χωριό μαρτυρούν την ιστορία του ενώ εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας εικόνες μαγευτικής ομορφιάς και αποπνέοντας τον αέρα πολυτέλειας και αρχοντιάς που επικρατούσε από τα παλιά χρόνια.

Η Πορταρία είναι από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου που προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ξενοδοχεία, ξενώνες, ταβέρνες και εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, χωρίς όμως να χάσει τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με  το αποκορύφωμα την αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου, που αποτελεί την κορύφωση και συγχρόνως σηματοδοτεί το τέλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, και πραγματοποιείται τέλος Αυγούστου.

Η περιοχή είναι ιδανική για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές ενώ προσφέρει και μια πληθώρα εναλλακτικών σπορ. Οι λάτρεις της ιππασίας θα ανταμειφθούν με πολλές εκτάσεις λιβαδιών, οι φίλοι του ποδηλάτου του βουνού θα απολαύσουν μια μαγευτική διαδρομή στους αγροτικούς δρόμους μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Η περιοχή διαθέτει αρκετά μονοπάτια για πεζοπορία, που την συνδέουν και με την κοντινή Μακρινίτσα, ενώ σας δίνει την ευκαιρία να περιηγηθείτε μέσα στα πανέμορφα δάση του Πηλίου.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου που βρίσκεται 12 χλμ. από την Πορταριά. Κάθε χειμώνα, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν το σκι, τα χιονισμένα τοπία του Πηλίου και την πανοραμική θέα που προσφέρει το χιονοδρομικό κέντρο στον Παγασητικό κόλπο, τα χωριά του Πηλίου και το Αιγαίο Πέλαγος.

Η περιοχή διαθέτει κάθε κατηγορίας ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια.

Όποια εποχή και αν επισκεφθείτε την Πορταριά θα σας μαγέψει η ομορφιά και η γραφικότητά της, θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές και θα σας θυμίσει, έναν ξεχασμένο απέριττο τρόπο ζωής.

Τσαγκαράδα: Η Τσαγκαράδα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 450μ. και απέχει από την πόλη του Βόλου 54 χλμ.

Είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά με πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, ανάμεσα σε καστανιές και αγριολούλουδα περιτριγυρισμένη από γραφικούς όρμους, τυρκουάζ παραλίες ενώ απαρτίζετε από παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με πετρόχτιστα και νεοκλασσικά αρχοντικά και προσφέρει τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Η Τσαγκαράδα φαίνεται πως ονομάστηκε έτσι από το σλάβικο «τσαγκάρ» που σημαίνει ωραία τοποθεσία. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις που αιτιολογούν την ονομασία να προέρχεται από τα «τσαγκάρια», που στη γλώσσα των τσιγγάνων σημαίνει «σκηνές», από τα «τσαγκάδια», που σημαίνει κοπάδια και ποιμνιοστάσια ενώ μια άλλη εκδοχή φαίνεται να έχει σχέση η ονομασία με τους τσαγκάρηδες.

Το χωριό αποτελείται από τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες με τους πλάτανους: Άγιοι Ταξιάρχες (που είναι και ο παλαιότερος οικισμός), Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου, και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται χαμηλά στην πλαγιά του βουνού προς την Νταμούχαρη.

Είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη του Πηλίου αφού συνδυάζει μαγευτικά το βουνό με την θάλασσα, το καλοκαίρι με το χειμώνα. Για το χειμώνα, το Χιονοδρομικό Κέντρο απέχει περίπου 35 χλμ.  ενώ για το καλοκαίρι, μόλις 8 χιλιόμετρα από την Τσαγκαράδα βρίσκονται οι γαλαζοπράσινες παραλίες του Μυλοποτάμου και της Φακίστρας. Σε κοντινή απόσταση από τις δυο αυτές υπέροχες παραλίες βρίσκονται οι παραλίες Μπάνικα, Λημνιώνα, Πλάκα, Παπά Νερό, Νταμούχαρη και Άγιος Ιωάννης.

Παντού υπάρχει πυκνή βλάστηση, γεφύρια, ρεματιές με τρεχούμενα νερά, επιβλητικοί πλάτανοι, μηλιές και καστανιές συνθέτουν ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς και γεμίζουν τις αισθήσεις του επισκέπτη χρώματα και στιγμές χαλάρωσης και αρμονίας.

Η Τσαγκαράδα είναι ένας πολυσύχναστος τουριστικός προορισμός που διατηρεί όμως αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για όλες τις εποχές του χρόνου έχοντας άρτια τουριστική υποδομή με ξενώνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.α.

Τα γραφικά μονοπάτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Τσαγκαράδας προσφέρονται για πεζοπορία. Μια διαδρομή από αυτές είναι Αγία Παρασκευή – Νταμούχαρη και Τσαγκαράδα – Μηλιές.

Η Τσαγκαράδα θα σας μείνει αξέχαστη για τα παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια, το καταπράσινο τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και την θέα από ψηλά που αγναντεύει κανείς το Αιγαίο.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Σε κάθε χωριό του Πηλίου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια με λαϊκά δρώμενα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά:

Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.
Άγιος Ιωάννης: Γιορτή λουλουδιών τον Σεπτέμβριο.
Αγρία: Ψαράδικη βραδιά.
Άλλη Μεριά: Γιορτή λουλουδιών (1 Μαΐου)
Άνω Λεχώνια: Γιορτή κερασιού τον Αύγουστο. Πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων (Πρώτες ημέρες Ιουλίου).
Αφέτες: Θρησκευτικό πανηγύρι στις 29 Αυγούστου.

Βυζίτσα:
Πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στη Βυζίτσα στις 1 Ιουλίου.
Πανηγύρι τον 15 Αύγουστο στην Βυζίτσα.
Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Βυζίστα στις 29 Αυγούστου.

Ζαγορά:
Η γιορτή του μήλου που διοργανώνεται από τον Αγροτοτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Ζαγοράς και πραγματοποιείται αρχές Σεπτεμβρίου.

Πανηγύρι της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου.
Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.

Στην περιοχή της Μακρυράχης διοργανώνεται έκθεση λουλουδιών στην πλατεία του χωριού από τον Ανθοκομικό Συναιτερισμό γυναικών Μακρύραχης στις 25 Αυγούστου.

Καλά Νερά: Πανηγύρι τον 15 Αύγουστο στα Καλά Νερά.
Κατηχώρι: Γιορτή Τσίπουρου (1 Ιουνίου).

Κάτω Γατζέα: Πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Γατζέα στις 13 & 14 Σεπτεμβρίου.
Κισσός: Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) & πανηγύρι στη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μακρινίτσα:
Οι ¨Μάηδες¨, το μοναδικό λαογραφικό χορευτικό-μιμητικό έθιμο, που έχει ρίζες στη Διονυσιακή λατρεία και αναφέρεται στην αναγέννηση της φύσης και της ζωής και αναβιώνει κάθε χρόνο το καλοκαίρι (Ιούλιος) από νέους του χωριού.

Πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Μηλιές:
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται τα «Φιλιππίδεια». Είναι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Γρηγόριος Κωνσταντάς’ και περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α.

Τριήμερο Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 25-27 Ιουλίου.
Φολκλορική εκδήλωση ¨Ζήστε την πηλιορείτικη παράδοση¨, στο τέλος Ιουνίου.
Μηλιώτικη βραδιά στα μέσα Αυγούστου.
Βραδιά του Αχλαδιού στο τέλος Αυγούστου.

Μηλίνα: ¨Βραδιά Μηλίνας¨ Πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική.
Ξουρίχτι: Γιορτή Καστάνου, Διήμερη γιορτή, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Πορταριά:
Παγκόσμια Ημέρα Χορού τον Μάιο
Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στις αρχές Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία ¨Μελίνας Μερκούρη¨, της Πορταριάς.
Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στο τέλος Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία ¨Μελίνας Μερκούρη¨, της Πορταριάς.
Πηλιορείτικος Γάμος, αναπαράσταση των παραδοσιακών εθίμων του Πηλιορείτικου γάμου στο τέλος Αυγούστου.
Το Φθινόπωρο διοργανώνεται η “Ανάβαση Πορταριάς” (Για πληροφορίες – Λέσχη Αυτοκινήτου Βόλου Τηλ.24210 55339.

Σταγιάτες: Γιορτή του λουκάνικου (Τέλος Ιουλίου).
Τρίκερι: Παραδοσιακός Τρικεριώτικος  Γάμος (1 Μαΐου) & Ψαράδικη βραδιά τον Ιούλιο.

Τσαγκαράδα:
Πανηγύρι του Αγίου Ταξιάρχη στις 28 Ιουνίου.
Πανηγύρι της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου.
Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Πανηγύρι του Αγίου Στεφάνου στις 2 Αυγούστου.

Χορευτό: Τριήμερη γιορτή ελιάς τον Αύγουστο.

Αξιοθεάτα Πήλιο & Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου: Επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου που βρίσκεται στις «Αγριόλευκες» σε υψόμετρο 1500μ. Απέχει 27 χλμ από το Βόλο και 2 χλμ από τον οικισμό Χάνια. Το χιονοδρομικό βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος από οξυές και αγριόλευκες προσφέρει μοναδική θέα στη θάλασσα!

Το χιονοδρομικό διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες με μονό κάθισμα και δυο σύροντες αναβατήρες και ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα που συνδέει το χαμηλότερο σημείο των πιστών του κέντρου με την κορυφή. Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου λειτουργούν επίσης Σχολή Σκι και ενοικίασης εξοπλισμού σκι.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ:

Εκκλησίες: Ο πετρόχτιστος Ναός του Αγίου Γεωργίου που σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από δυο βοσκούς  το 15ο αιώνα. Οι βοσκοί βρήκαν την εικόνα του Αγίου σε ένα θάμνο και έχτισαν την εκκλησία για να τον τιμήσου. Ο ναός αποτελεί πανέμορφο δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών χρονολογείται από το 1309 και λειτουργεί σήμερα έως γυναικεία μονή. Άλλα μοναστήρια στο χωριό είναι του Μέγα Σωτήρα και της Αγίας Τριάδος.

Άλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1744 και του Αγίου Αθανασίου του 1795, που παρουσιάζουν και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Μουσεία: Επισκεφθείτε το αξιόλογο εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται στο Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το Μουσείο Τέχνης βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και ιδρύθηκε από τον Γλύπτη Νικόλα, χάρις στη δωρεά ενός μεγάλου μέρους από τα έργα του και κάποιου χρηματικού ποσού.

Αρχοντικά: Στα παραδοσιακά καλντερίμια θα δείτε αρχοντικά όπως το αρχοντικό Ιωαννίδη του 1888, του Δέρελη και του Τζώρτζη.

Επισκεφθείτε τις θέσεις Ράχη και Κρεμμύδα και απολαύστε την εκπληκτική θέα στον Παγασητικό κόλπο.

ΖΑΓΟΡΑ:

Πλατεία: Θαυμάστε την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία της Ζαγοράς, με την μαρμάρινη βρύση και τα υπεραιωνόβια πλατάνια. Στην πλατεία θα βρείτε παραδοσιακά καφέ και εστιατόρια.

Βιβλιοθήκη Ζαγοράς: Η διάσημη Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762 και βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς. Ήταν πρωτοβουλία του πατριάρχη Καλλίνικου Δ’ και του Ιωάννη Πρίγκου και διαθέτει περίπου 15.000 παλαιά βιβλία και χειρόγραφα.

Σχολείο του Ρήγα: Το παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Ελληνομουσείο», ένα σχολείο/οικοτροφείο υψηλής εκπαίδευσης, το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως σχολείο του Ρήγα. Είναι το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου και ιδρύθηκε το 1777. Αυτό ήταν το σχολείο του Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων του πνεύματος και των γραμμάτων.

Εκκλησίες: Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς.

Η εκκλησία είναι τρισυπόστατη βασιλική και ανακαινίστηκε από τον πατριάρχη Kαλλίνικο Δ’ το 1765. Το τέμπλο, ο άμβωνας είναι εξαιρετικής τέχνης.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι του 18ου αιώνα και η στέγη της είναι επικαλυμμένη με πλάκες Πηλίου. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει ένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι.

Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο καμπαναριό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στον πλακόστρωτο περίβολο της εκκλησίας δεσπόζουν υπεραιωνόβια κυπαρίσσια.
Επισκεφθείτε ακόμα τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, Αγίου Νικολάου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με το αξιόλογο καμπαναριό, το εκκλησάκι του Αγίου Τριαντάφυλλου καθώς και το εκκλησάκι του Άθωνα σε λόφο πάνω από τη Ζαγορά με υπέροχη θέα.

Στην διαδρομή προς Χορευτό βρίσκεται η Μονή Ταξιαρχών του 17ου αιώνα όπου σώζονται το καθολικό και ερείπια κελιών.

Έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ζαγοράς μέσα σε μια κατάφυτη πλαγιά βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Ράσοβας που ιδρύθηκε το 13ο αιώνα.

Βρύσες: Οι πετρόχτιστες βρύσες του Κράλλη του 18ου αιώνα και του Δεσπότη θα σας εντυπωσιάσουν.

Αρχοντικά: Περιπλανηθείτε στα αρχοντικά Κωνσταντινίδη, Κασσαβέτη και Γκαραμάνη.

ΚΙΣΣΟΣ:

Πλατεία: Επισκεφθείτε την γραφική πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του χωριού που βρίσκεται η προτομή του Ρήγα Φερραίου.

Εκκλησίες: Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η πετρόκτιστη, τρισυπόστατη και τρίκλιτη, βασιλική εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας, με την πλακόστρωτη στέγη και τον περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο. Είναι χτισμένη τον 17ο αιώνα και φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του Πηλίου. Διαθέτει επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και πολλές αγιογραφίες και βυζαντινές εικόνες.
Δυο χιλιόμετρα δυτικά του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου, που άλλοτε ήταν καθολικό μονής. Μια επίσκεψη στα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Κωνσταντίνου θα σας εντυπωσιάσει.

Κρήνες: Θαυμάστε τις κρήνες Αγία Μαρίνα, Παπαγιάννη, Κατσαούνη και Νταϊμακι.

ΚΟΡΩΠΗ:

Μαντείο Απόλλωνα: Το Μαντείο του Κορωπιαίου Απόλλωνα του 5ου  αιώνα στην θέση Ράμνος, πάνω από τον κεντρικό δρόμο, στον οικισμό Ζερβόχια.

Αρχαία Κορώπη: Επισκεφθείτε την Αρχαία Κορώπη που βρισκόταν στη θέση Παλαιόπυργος με το Μαντείο που ήταν αφιερωμένο στο Δία.

ΛΕΧΩΝΙΑ:

Λεχώνια Αρχοντικά : Επισκεφθείτε το Αρχοντικό Κόντου, το νεοκλασικό αρχοντικό Κατσιόπουλου και Χατζηκυριαζή. Από τα Άνω Λεχώνια ξεκινάει την μαγευτική διαδρομή του το τρενάκι του Πηλίου, ο Μουντζούρης.

ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ:

Πλατείες: Στην είσοδο της πόλης θα θαυμάσετε την πλατεία ¨Μπράνη¨, με την ρεματιά πάνω απ’ αυτή, που έχει χαρακτηριστεί χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ξεχωρίζει η λιθόστρωτη κεντρική πλατεία του χωριού το γνωστό ¨παζάρι¨, με τα υπεραιονώβια πλατάνια, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του 1806 με αγιογραφίες του Θεόφιλου από το 1910, την κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες φιγούρες, ¨τα Λιοντάρια¨.

Εκκλησίες: Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του 1806 βρίσκεται δυτικά της πλατείας, με λιθανάγλυφο διάκοσμο αποτελεί μοναδικό κομψοτέχνημα μεταβυζαντινής Αρχιτεκτονικής.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας, ο καθεδρικός του χωριού, βρίσκεται ανατολικά της πλατείας και είναι χτισμένος το 1767. Διαθέτει πλούσιο λιθανάγλυφο διάκοσμο, μέρος του οποίου ανήκει στην παλιότερη βυζαντινή Μονή της Οξείας Επισκέψεως που έκτισε ο Κωνσταντίνος Μαλλιασηνός στα 1204. Στο περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται η δίπατη εκκλησία των Αγίων Πάντων και Αγίου Νικολάου και το Δεσποτικό.

Άλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι του Αγίου Αθανασίου του 1792, της Μεταμόρφωσης του 1797, του Αγίου Γεωργίου του 1795 και της Αγίας Τριάδας που το 1836 διακοσμήθηκε από το λαϊκό ζωγράφο Παγώνη  καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Γεράσιμου του 1792.

Γεφύρια: Αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι τα πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια στη Λέστιανη, στο Λοζίνικο, στο Αλεβίζι, στην Κακονά καθώς και το γεφύρι της Καριάς.
Υδροτριβεία: Στη συνοικία της Κουκουράβας, υπάρχει η ρεματιά με το όνομα ¨Μέγα Ρέμα, όπου φιλοξενεί τα υδροτριβεία “νεροτριβές = ντριστέλες” και τα ερειπωμένα πια βυρσοδεψεία που άκμασαν τον 19ο αι. και λειτουργούσαν ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Αρχοντικά: Μπορείτε να θαυμάσετε αξιόλογα αρχοντικά που χρονολογούνται από το 18ο και 19ο αιώνα.

Μερικά από αυτά είναι του Βαΐτζη, του Χατζηκώστα, του Τοπάλη που λειτουργεί σαν Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, του Βλαχλή, του Τσιμπούκη, του Ξηραδάκη, του Μουσλή, του Μαύρου και πολλά άλλα καθώς και οι πύργοι Κωνσταντινίδη και της Κουκουράβας.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας: Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη του 1844. Είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο με αναπαραστάσεις από την καθημερινή Πηλιορείτικη ζωή, με πλήρη οικιακό Εξοπλισμό, βιβλία, ενδυμασίες, εργαλεία, κοσμήματα, λάβαρα και όπλα.

ΜΗΛΙΕΣ:

Το τρενάκι του Πηλίου: Το περίφημο τρενάκι του Πηλίου είναι ένα ατμήλατο τρενάκι που λέγεται «Μουτζούρης» το οποίο διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές για περίπου 70χρόνια. Το τρενάκι κάλυπτε μια υπέροχη διαδρομή μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τα βαγόνια ήταν ξύλινα και ανοιχτά, με αποτέλεσμα η ζέστη το καλοκαίρι να είναι ανυπόφορη και το κρύο το χειμώνα πάρα πολύ και ο καπνός της ατμομηχανής δημιουργούσε πολύ συχνά ένα αποπνικτικό περιβάλλον. Η υπέροχη διαδρομή όμως αποζημίωνε τους ταξιδιώτες. Σήμερα το τρενάκι διανύει μικρότερη διαδρομή συνδέοντας τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές, για τουριστικούς λόγους πλέον.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με το τρενάκι όπου η διαδρομή θα σας μαγέψει και θα ανταμείψει την επιλογή σας…

Πλατεία: Αξίζει να κάνετε έναν ήσυχο περίπατο στην πλακόστρωτη πλατεία των Μηλέων με τα παραδοσιακά καφενεία και τα εστιατόρια.
Αρχοντικά: Ανακαλύψτε τα παραδοσιακά αρχοντικά που διασώθηκαν από την πυρπόληση του χωριού το 1943, όπως αυτό του Ιωαννίδη και του Ευαγγελινάκη.

Βρύσες: Θαυμάστε τις παραδοσιακές περίτεχνες βρύσες με το κρυστάλλινο νερό του Πηλίου όπως αυτές του, Βρύση του Καραβουσιάνη, Βρύση «Βάφτιση όπου φιλοξενεί την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, Βρύση Μανωλάκη, Βρύση του Οικονόμου.

Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλέων: Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλέων «Ψυχής Άκος» αποτελεί στολίδι τόσο για το χωριό όσο και για ολόκληρη τη χώρα.
Το 1814 οι τρεις λόγιοι Μηλιώτες, Άνθιμος Γαζής, Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς  ίδρυσαν την Μηλιώτικη Σχολή. Οι τρεις τους ήταν ιερωμένοι, δάσκαλοι, συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες και μέλη της Φιλικής Εταιρίας. Έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα στη Σχολή της Ζαγοράς και μετά πήγαν στο εξωτερικό.

Η σχολή των Μηλέων αποτέλεσε πολύτιμη πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και λειτούργησε ως το 1844.
Σήμερα λειτουργεί ως Βιβλιοθήκη και στεγάζεται σε κτίριο που ανεγέρθη το 1928 με δωρεά της Κρυσταλλίας Οικονομάκη, δίπλα στην πλατεία του χωριού. Το 1973 με σχέδια του Αργύρη Φιλιππίδη προστίθεται ο δεύτερος όροφος.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει ιστορικό και δανειστικό τμήμα. Το ιστορικό τμήμα διαθέτει περίπου 3.500 τόμου έντυπων βιβλίων, κάποια δημόσια έγγραφα, παλιά όργανα φυσικής και χημείας, καθώς και χειρόγραφα του 18ου αιώνα. Θα βρείτε και κάποια προσωπικά αντικείμενα του Γρηγόριου Κωνσταντά.

Το δανειστικό τμήμα περιλαμβάνει περίπου 13.000 τίτλους βιβλίων ενώ εμπλουτίζεται διαρκώς.

Εκκλησίες: Η ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας και ανακαινίστηκε το 1741.

Είναι τρίκλιτη βασιλική με πολλά στοιχεία της Πηλιορείτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Από αυτή την εκκλησία ξεκίνησε η εξέγερση των Πηλιορειτών κατά των Τούρκων. Πρόκειται για μια πανέμορφη εκκλησία, γεμάτη τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα ενώ η ακουστική του χώρου είναι εκπληκτική καθώς στη στέγη έχουν τοποθετηθεί πήλινα αγγεία.

Αξίζει να περάσετε την μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο και να θαυμάσετε το ξωκλήσι των Ταξιαρχών που είναι χτισμένο σαν αετοφωλιά στο βράχο.

Η Μονή του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα βρίσκεται 5 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού και σώζεται το καθολικό και αξιόλογες τοιχογραφίες. Η εκκλησία κατασκευάστηκε με δωρεά και φροντίδα της Μηλιώτισσας Άννας Φαραντάτου. Διαθέτει μία καταπληκτική θέα σχεδόν προς ολόκληρο το χωριό, τις πλαγιές του βουνού, αλλά και προς σχεδόν ολόκληρο τον Παγασητικό κόλπο.

Πίσω από το ναό του Αγίου Νικολάου οι τάφοι των 3 Διδασκάλων του Γένους – Άνθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά, Δανιήλ Φιλιππίδη.

Το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά του χωριού που δίπλα του βρίσκεται το μνημείο του Μακεδονομάχου Kωνσταντίνου Δ. Γαρέφη (1874-1906), που ξεκίνησε από εδώ μαζί με τους άντρες του (Μάιος 1906), για να λάβει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα.

Παλιός Σταθμός: Η περιοχή του παλιού σταθμού αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές, με καλοδιατηρημένα κτίρια σε ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς.

Γέφυρα Ντε Κίρικο: Επισκεφθείτε την μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο, πάνω από τον χείμαρρο Ταξιάρχη, που είναι γνωστή με το όνομα αυτό, προς τιμήν του Ιταλού κατασκευαστή της.

Τοπικό Μουσείο: Το Τοπικό Μουσείο (Λαογραφικό) ιδρύθηκε το 1982 από την Eλένη – Φαίη Σταμάτη. Περιλαμβάνει αντίγραφο της σημαίας της Επανάστασης του 1821, κεντήματα, υφαντά, εικόνες, αντικείμενα παραδοσιακών επαγγελμάτων και φωτογραφικό υλικό.

ΠΟΡΤΑΡΙΑ:

Πλατείες: Η κεντρική πλατεία του χωριού ¨Μελίνα Μερκούρη¨,  είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στην Πορταριά ενώ εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα, ξενοδοχεία και εστιατόρια και αποτελεί χώρο όπου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κοντά στην πλατεία βρίσκονται τα απομεινάρια του ξενοδοχείου ¨Θεοξένεα¨, που θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο των Βαλκανίων.

Στην πλατεία Ταξιαρχών, βρίσκεται το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι και να θαυμάσει την καταπληκτική θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο.

Η Πλατεία Αδάμενας αποτελεί σημείο έναρξης του μονοπατιού για την Πηγή Μάνας αλλά και ιδανικό μέρος για ξεκούραση, χαλάρωση και αναψυχή. Είναι προικισμένη με πλατάνια, κρήνες και αυλάκια.

Εκκλησίες: Δίπλα στην εκκλησία του πολιούχου Αγίου Νικολάου, βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας της Πορταρέας του 13ου αιώνα, που χάρισε και το όνομά του στον οικισμό.
Το Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με πλούσια βυζαντινή διακόσμηση, βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από την πηγή Μάνα.

Στην διαδρομή Πορταριάς – Μακρινίτσας μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας με 40 μοναχές.
Η εκκλησία Παναγίτσα – Αγ. Συμεών είναι ένα εκκλησάκι αρχαιολογικής σημασίας και είναι πρόσφατα αναστηλωμένο.

Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Πηγή Μάνα: Κάντε μια βόλτα στην Πηγή Μάνα με την πλούσια βλάστηση και τους καταρράκτες, που βρίσκεται στην θέση Κάραβος. Είναι ένας διαμορφωμένος πλακόστρωτος χώρος ανάμεσα σε πλατάνια και νερά ενώ υπάρχει και κιόσκι ανάπαυλας. Από τον καταρράκτη έχετε την δυνατότητα να δείτε από ψηλά την Πορταριά και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης στο καφενεδάκι που υπάρχει εκεί.

Το μονοπάτι για την πηγή ξεκινάει από την πλατεία Αδάμενας.

Μουσειακά Μνημεία – Αρχοντικά: Πολυάριθμα αναστηλωμένα αρχοντικά που δείχνουν τον τρόπο που έζησε η Πορταριά μέσα στο χρόνο.

Το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο που ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα.
Το Αρχοντικό Ζούλια που λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
Το Τσοπότειο Σχολαρχείο που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο.

Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκονται τα απομεινάρια του ξενοδοχείου ¨Θεοξένεα¨, που θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο των Βαλκανίων.

Άλλα αρχοντικά είναι του Αθανασάκη, Δεσποτικό, Κανταρτζή, Ναουμίδη, Χατζηαργύρη.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης: Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται στο αρχοντικό Ζούλια και περιλαμβάνει εκθέματα λαϊκής τέχνης.

Μουσείο Κομπολογιού Πορταριά: Στο μουσείο κομπολογιού θα δείτε και θα θαυμάσετε μια μεγάλη συλλογή από κομπολόγια.

Βρύσες:  Σε όλη την Πορταριά θα βρείτε βρύσες και κρήνες λιτές ή περίτεχνες ή θολωτές διάσπαρτες τόσο πάνω στον κεντρικό δρόμο όσο και μέσα στα καλντερίμια

Μια περίτεχνη βρύση είναι και αυτή που βρίσκεται Επαρχιακό δρόμο Πορταριάς – Μακρινίτσας. Είναι η βρύση της Αδάμαινας που από δική της πηγή έχει το καλύτερο νερό.

Μονοπάτια:  Το σημαντικότερο μονοπάτι της Πορταρίας είναι το ¨μονοπάτι των Κενταύρων¨, που ακολουθεί μια διαδρομή πλάι στο ρέμα της πηγής Μάνα. Περιδιαβαίνοντας το μονοπάτι θα μαγευτείτε από την μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου.

Το ¨μονοπάτι Ιάσων¨, είναι πρόσφατα σηματοδοτημένο από το Δήμο και ξεκινάει από την αγροτική κατοικία Λάζου στην Άλλη Μεριά και καταλήγει στην Αλυκόπετρα, λίγο πριν το Χάνι.

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ:

Πλατεία: Επισκεφθείτε την πλατεία της Αγίας Παρασκευής του 1719 και απολαύστε τον καφέ σας κάτω από την σκιά του χιλιόχρονου πλάτανου που έχει διάμετρο 14 μ.

Άγιοι Ταξιάρχες: Οι Άγιοι Ταξιάρχες του 1746, όπου υπάρχει ένας πλάτανος οκτακοσίων ετών και έχει διάμετρο 17,5 μ. Τα δύο αυτά εντυπωσιακά δέντρα οφείλουν το μέγεθος και την μακροζωία τους στις φυσικές πηγές πάνω στις οποίες έχουν ριζώσει. Στην πλατεία του Αγίου Ταξιάρχη υπάρχει η ¨ΚΡΗΝΗ¨ με τις 4 βρύσες.

Εκκλησίες: Επισκεφθείτε ακόμα τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1722, της Αγίας Κυριακής του 1746 με το αξιόλογο καμπαναριό, των Αγίων Αποστόλων του 1760, των Αγίων Αναργύρων του 1786 και του Αγίου Στεφάνου του 1805.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας το οποίο βρίσκεται μέσα σε βράχο και είναι γεμάτο σταλακτίτες. Βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από την παραλία της Φακίστρας. Στο ίδιο μέρος δείτε και την σπηλιά όπου τα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε το Κρυφό Σχολείο της Τσαγκαράδας.

Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή: Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή που ιδρύθηκε το 1903 σύμφωνα με την διαθήκη του Ευάγγελου Αχιλλόπουλου και πραγματοποιήθηκε από τον αδελφό του, Σοφοκλή. Σήμερα, οργανώνονται σε αυτό εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Νανοπούλειος Σχολή: Η Νανοπούλειος Σχολή χτίστηκε το 1909 με δωρεά του ευεργέτη Νικ. Νανόπουλου και αποτελεί δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε στο Πήλιο τον 20ο αιώνα. Είναι ένα λιθόκτιστο κτίριο όπου στον όροφο του κεντρικού τμήματος στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο ενώ πραγματοποιούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επισκεφθείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά και χτίστηκε το 1817.

ΧΟΡΤΟ:

Μουσείο Αγγελίνη : Στο μουσείο Αγγελίνη μπορείτε να θαυμάσετε παλιά παραδοσιακά και πολύτιμα αντικείμενα.

Παραλίες Πήλιο

Οι πιο γνωστές παραλίες στο Πήλιο, του Παγασητικού κόλπου είναι:

Άφησσος: Είναι ένας κοσμοπολίτικος προορισμός με μεγάλη κίνηση στις παραλίες Καλιφτέρη και Αμποβός.

Κορώπη: Διαθέτει μια ωραία μικρή πλάζ.

Κάτω Λεχώνια: Είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε ερχόμενοι από το Βόλο.

Καλά Νερά: Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του τουριστικού θέρετρου Καλά Νερά και έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία. Τα νερά είναι πολύ καθαρά και υπάρχουν πολλά ταβερνάκια, καφετέριες, μπαράκια κατά μήκος του σκεπασμένου με ευκάλυπτους και πλατάνια παραλιακού δρόμου.

Μπούφα: Μια όμορφη παραλία με καθαρά νερά, που συγκεντρώνει πλήθος παραθεριστών. Είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες του Πηλίου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καλά Νερά και Άφησσο.

Πάου: Αναμφίβολα μια από τις καλύτερες παραλίες του Παγασητικού κόλπου. Βρίσκεται λίγο βορειότερα από το χωριό Χόρτο.

Οι πιο γνωστές παραλίες στο Πήλιο, του Αιγαίου Πελάγους:

Μικρό: Μια πανέμορφη παραλία με ψηλά δέντρα, τεράστια παραλία με ψιλή άμμο, καταγάλανη θάλασσα και πεντακάθαρα νερά. Εκπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Μυλοπόταμος: Μια από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου. Μια εντυπωσιακή παραλία με βράχια, χρυσαφένια αμμουδιά και λαμπερά καταγάλανα νερά. Βρίσκεται κοντά στην Τσαγκαράδα.

Άγιοι Σαράντα: Βρίσκεται στα βόρεια του Αγίου Ιωάννη και τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα με χρυσαφένια αμμουδιά που μετατρέπεται σε κατάλευκο ψιλό χαλικάκι κοντά στη θάλασσα.

Φακίστρα: Άλλη μια διάσημη ακρογιαλιά με επιβλητικά βράχια, πλούσια βλάστηση και γαλαζοπράσινα νερά.

Πάλτση: Μια χρυσαφένια παραλία με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Από τις πιο γνωστές στα ανατολικά του Πηλίου.

Καστρί: Έχει ψιλή άμμο και είναι ιδανική για wind surfing.

Ποτιστικά: Η παραλία Ποτιστικά βρίσκεται στην περιοχή Ξυνόβρυση και συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές. Μια απέραντη ακρογιαλιά με ψιλή άμμο, ιδανική για χαλάρωση και ξεκούραση.

Χορευτό: Μια περιοχή απείρου κάλλους στο ανατολικό Πήλιο, με πλούσια βλάστηση που καταλήγει σε μια καταπληκτική αμμουδιά με καταγάλανα νερά.

Άγιος Ιωάννης: Βρίσκεται στα ανατολικά παράλια του Πηλίου και έχει μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά.

Παπά Νερό: Είναι ένα ειδυλλιακό μέρος που συνδυάζει μοναδικά το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο της θάλασσας. Διαθέτει πεντακάθαρη και χρυσαφένια αμμουδιά.

Πώς θα πάτε

Από την πόλη του Βόλου υπάρχουν δυο βασικοί δρόμοι που οδηγούν στο Πήλιο:

Ο πρώτος κατευθύνεται ανατολικά, διασχίζει παράκτια τα χωρία του Παγασητικού και καταλήγει στο Τρίκερι. Ο ίδιος δρόμος διακλαδίζεται κοντά στο Νεοχώρι κατευθύνεται προς το ανατολικό Πήλιο για να καταλήξει στο Πουρί.

Ο δεύτερος δρόμος κινείται βορειοανατολικά του Βόλου, περνάει τα Χάνια και συνεχίζει για το Ανατολικό Πήλιο.

Τα χωριά του Πηλίου συνδέονται με υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ από το Βόλο.

Πώς θα πάτε Άγιο Γεώργιο Νηλείας: Από τα Άνω Λεχώνια, από το σταθμό όπου αναχωρεί το τρενάκι του Πηλίου, στρίβετε αριστερά προς Άγιο Βλάσιο και περνώντας το χωριό μετά από 5 χλμ. περίπου φτάνετε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Πώς θα πάτε Ζαγορά: Φτάνοντας στο Βόλο, μέσω Πορταριάς – Χανίων, διανύοντας 47 χιλιόμετρα περίπου φτάνετε στην Ζαγορά. Υπάρχει και άλλη μια παραθαλάσσια διαδρομή μέσω Μηλέων – Τσαγκαράδας αλλά η απόσταση είναι 80 χιλιόμετρα περίπου.

Πώς θα πάτε Κισσό: Η πρώτη διαδρομή είναι ορεινή. Θα περάσετε το Δυτικό Πήλιο μέσω Πορταριάς και ανεβαίνοντας στο βουνό φτάνετε στα Χάνια, όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο. Εκεί, θα κατηφορίσετε στην ανατολική πλευρά μέχρι την περιοχή του Δήμου Μουρεσίου.
Ακολουθείτε τις πινακίδες προς Τσαγκαράδα και στρίβετε στην Τσαγκαράδα. Διασχίζετε τα χωριά Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα, Μούρεσι και φτάνετε στην διασταύρωση προς Κισσό.

Η δεύτερη διαδρομή είναι παράκτια και περνάει από το εσωτερικό του Παγασητικού κόλπου. Όταν περάσετε τα παραθαλάσσια χωριά Αγριά, Γατζέα και μέχρι λίγο μετά τα Καλά Νερά, θα ανηφορίσετε προς την Τσαγκαράδα περνώντας από τις Μηλιές.

Πώς θα πάτε Κορώπη: Μετά τον Βόλο, ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο και ακολουθείτε τις πινακίδες προς Αργαλάστη. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο περνάτε από τα χωριά Αγριά, Λαχώνια, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά. Μετά το χωριό Καλά Νερά είναι η Κορώπη.

Πώς θα πάτε Μακρινίτσα: Για να φτάσετε στην Μακρινίτσα, ακολουθείτε τον παραλιακό δίκτυο του Πηλίου. Περνώντας το Βόλο, ακολουθείτε το δρόμο για Πορταριά. Υπάρχει και μια άλλη διαδρομή από τον πρόσφατο δρόμο μέσω Κουκουράβας.

Και οι δυο δρόμοι καταλήγουν στην πλατεία Μπράνη στην είσοδο του χωριού.

Πώς θα πάτε Μηλιές: Για να φτάσετε στις Μηλιές, ακολουθείτε τον παραλιακό δίκτυο του Πηλίου. Περνώντας το Βόλο, ακολουθείτε την διαδρομή που οδηγεί κατά σειρά στην Αγριά, στα Λεχώνια, στην Γατζέα και στα Καλά Νερά.

Μετά τα Καλά Νερά, πρέπει να στρίψουμε αριστερά στην διασταύρωση που θα βρούμε προς Μηλιές και Τσαγκαράδα.

Πώς θα πάτε Πορταριά: Για να φτάσετε στην Πορταριά, ακολουθείτε τον παραλιακό δίκτυο του Πηλίου. Περνώντας το Βόλο, ακολουθείτε το δρόμο και τις πινακίδες για Πορταριά.

Πώς θα πάτε Τσαγκαράδα: Μπορείτε να επισκεφθείτε την Τσαγκαράδα από δυο διαφορετικές διαδρομές.

Η πρώτη διαδρομή είναι ορεινή. Θα περάσετε το Δυτικό Πήλιο μέσω Πορταριάς και ανεβαίνοντας στο βουνό φτάνετε στα Χάνια, όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο. Εκεί, θα κατηφορίσετε στην ανατολική πλευρά μέχρι την περιοχή του Δήμου Μουρεσίου.

Η δεύτερη διαδρομή είναι παράκτια και περνάει από το εσωτερικό του Παγασητικού κόλπου. Όταν περάσετε τα παραθαλάσσια χωριά Αγριά, Γατζέα και μέχρι λίγο μετά τα Καλά Νερά, θα ανηφορίσετε προς την Τσαγκαράδα περνώντας από τις Μηλιές.

Τα χωριά του Πηλίου συνδέονται με υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ από το Βόλο.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το Βόλο προς τα χωριά του Πηλίου
Άγιος Γεώργιος Νηλείας
22 χλμ
Μακρυνίτσα
17 χλμ
Άγιος Δημήτρης
48 χλμ
Μακρυράχη
43 χλμ
Άγιος Ιωάννης
55 χλμ
Μηλιές
28 χλμ
Άγιος Λαυρέντης
21 χλμ
Μηλίνα
50 χλμ
Αγριά
7 χλμ
Μυλοπόταμος
59 χλμ
Ανήλιο
45 χλμ
Μούρεσι
50 χλμ
Αργαλαστή
41 χλμ
Νεοχώρι
35 χλμ
Άφησσος
26 χλμ
Ξυνόβρυση
47 χλμ
Βυζίτσα
31 χλμ
Πινακάτες
28 χλμ
Ζαγορά
47 χλμ
Πορταριά
12 χλμ
Καλά Νερά
19 χλμ
Πλατανίδια
14 χλμ
Κάλαμος
47 χλμ
Συκή
39 χλμ
Καστρί
72 χλμ
Τσαγκαράδα
47 χλμ
Κισσός
63 χλμ
Τρίκερι
85 χλμ
Κορώπη
22 χλμ
Χάνια
26 χλμ
Λαμπινού
44 χλμ
Χορευτό
55 χλμ
Λαύκος
56 χλμ
Χόρτο
47 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Πήλιο

ΠΗΛΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τουριστική Αστυνομία
24210 72420, 24210 72421
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
2310 595424
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ):
24210 24915, 24210 36233
Δρομολόγια τρένου του Πηλίου
24210 23519
ΚΤΕΛ Βόλου
24210 33254, 24210 25527
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
24280 74200-1, 24280 73719
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 8317186
Χ.Κ. Πηλίου Γραφεία Βόλου
24210 97452, 24210 92602
Δήμος Μηλέων
24230 86204, 24230 86890
Αγροτικό Ιατρείο Κισσού
24260 31210
Αγροτικό Ιατρείο Αγ. Γεώργιος
24280 93166
Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Κισσός
24260 31619
Κοινότητα Μακρινίτσας
24280 99140
Δήμος Πορταριάς
24283 50100-1
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Μακρινίτσας
24280 99505
Αγροτικό Ιατρείο Πορταριάς
24280 99106
Φαρμακείο Μηλιές
24230 86196
Φαρμακείο Πορταριάς
24280 99692
Αστυνομία Μηλιές
24230 86222
Αστυνομία Πορταριάς
24280 99105
Ταχυδρομείο Μηλιές
24230 86210
Ταχυδρομείο Πορταριάς
24280 99104
Βιβλιοθήκη Μηλιές
24230 86260, 24320 86936
Ταξί Πορταριάς
24280 99350, 24280 99536
Λαογραφικό Μουσείο
24230 86602
Δήμος Μουρεσίου
24260 49238
Δήμος Ζαγοράς
24260 22520
Αγροτικό Ιατρείο Τσαγκαράδας
24260 49208
Κέντρο Υγείας Ζαγοράς
24260 22222
Φαρμακείο Τσαγκαράδας
24260 49464
Φαρμακείο Ζαγοράς
24260 22400, 24260 22306
Αστυνομία Τσαγκαράδας
24260 49222
Αστυνομία Ζαγοράς
24260 22529
Ταχυδρομείο Τσαγκαράδας
24260 49215
Ταξί Ζαγοράς
24260 22608
Ταξί Τσαγκαράδας
24260 49250, 24260 49204
ΟΤΕ Ζαγοράς
24260 22199
Τουριστικό Γραφείο Τσαγκαράδας
24260 48993
Ταχυδρομείο Ζαγοράς
24260 22682

Φωτογραφίες Πήλιο