• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Καστελλόριζο: Στην άκρη τ’απείρου κάλλους της Ελλάδας!

Καστελλόριζο


Στην άκρη τ’απείρου κάλλους της Ελλάδας, το νοτιοανατολικότερο σημείο της Ευρώπης, το Καστελλόριζο, είναι γνωστό και ως Μεγίστη (οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς τα μόλις 10 τ.χλμ. έκτασή της). Αργότερα, κατάληξε να ονομάζεται Καστελλόριζο από την παραφθορά του castello rosso (=κόκκινο κάστρο) που του είχε δοθεί από τους κόκκινους θεόρατους βράχους που το περιστοιχίζουν και του κάστρου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που δεσπόζει πάνω στο λόφο.

Η άγνωστη ομορφιά, η ανέγγιχτη γοητεία του, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων έγιναν παγκοσμίως γνωστά μετά την προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας “Mediterraneo”, καθώς τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο νησί. Το νησί ωστόσο τον 8ο αιώνα αποτελούσε σημαντικό κέντρο εμπορίου με 15.000 κατοίκους.

Μόλις μπείτε στο λιμάνι σας υποδέχεται η μοναδική εικόνα των αναστηλωμένων κλασικών διώροφων σπιτιών. Πραγματικά κομψοτεχνήματα δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής φτιαγμένα από μικρασιάτικο ξύλο και κεραμίδια από Αττάλεια και Μασσαλία, τοξωτές εισόδους και πολύχρωμα παράθυρα. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι και ο μοναδικός κατοικημένος οικισμός που αποτελείται από τρεις συνοικίες του οικισμού: τα Πηγαδάκια, γύρω από την εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης: τα Χωράφια και 1 χιλιόμετρο ανατολικά, το Μανδράκι.

Στους θησαυρούς του νησιού και καμάρι του μεγάλο, συγκαταλέγεται η Γαλάζια Σπηλιά ή Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη. Αποτελεί το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο της Ελλάδας με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο. Αξίζει επίσης να ανακαλύψετε και ένα σπήλαιο που δεν γνωρίζουν πολλοί, νοτιοδυτικά του νησιού το σπήλαιο Κολόνες.

Αναζητήστε τον λαξευμένο στις υπώρειες του κάστρου λυκιακό τάφο. Λυκίοι ονομάζονταν όσοι ήρθαν από την Μικρά Ασία και ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.

Επισκεφτείτε τον αρχαίο οικισμό του Παλαιόκαστρου που βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Εκεί στη δωρική ακρόπολη σώζεται η επιγραφή, όπου φαίνεται ο όρος Μεγίστη. Ενώ κάτω από το Παλαιόκαστρο βρίσκονται οι Αχέρες: δέκα δεξαμενές νερού για να συλλέγουν τα νερά της βροχής.

Φωτογραφίες Καστελόριζο