Δημοτικό Θέατρο Απόλλων: Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων (αντίγραφο της σκάλας του Μιλάνου), δεσπόζει στο κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Γεωγίου και κατασκευάστηκε το 1872 από τον γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, ο οποίος σχεδίασε το πανέμορφο κτίριο του εμπορικού συλλόγου καθώς και αρκετούς ναούς στο Αίγιο.
Ψηλαλώνια: Στα Ψηλαλώνια, μια καταπράσινη περιοχή που αποτελεί ένα μεγάλο φυσικό μπαλκόνι προς την θάλασσα, θα βρείτε τον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού.
Δασύλλιο: Στην Άνω Πόλη ξεκινά το Δασύλλιο, ένας πευκόφυτος λόφος που αποκαλείται η «βεράντα» του Πατραϊκού για την μοναδική θέα που προσφέρει. Πάνω σε αυτό το λόφο βρίσκεται το Ρωμαϊκό Κάστρο. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης του Ιουστινιανού, 800 μέτρα περίπου από την ακτή με καταπληκτική θέα στον Πατραϊκό κόλπο. Το κάστρο έλαβε την σημερινή του μορφή στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. από τους Φράγκους κατακτητές και αξίζει κανείς να το μελετήσει γιατί ξεδιπλώνει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Αρχαίο Ωδείο: Το Αρχαίο Ωδείο, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση, είναι χτισμένο στα δυτικά της Ακρόπολης στην περιοχή της παλιάς Πάτρας. Το ωδείο ανεγέρθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και είναι χωρητικότητας 2.500 ατόμων. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα θέατρα της Ελλάδας.
Ναός Παντοκράτορα: Ο Ναός του Παντοκράτορα χτίστηκε με βάση το σχέδιο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Ο ναός με τους μολυβοσκέπαστους τρούλους είναι μια μικρογραφία της Αγίας Σοφίας που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο σημείο που είναι βρίσκεται ο ναός, κατά την αρχαιότητα ήταν κτισμένος ο ναός του Ολυμπίου Διός.
Ιερός Ναός Άγιου Ανδρέα: Ο Ναός του Άγιου Ανδρέα. Ο παλιός ναός ανεγέρθηκε το 1836-1843 στη θέση όπου βρισκόταν ένα ιερό της Δήμητρας. Στο ίδιο σημείο το 66 μ.Χ. βρήκε σταυρικό θάνατο ο πρώτος μαθητής του Χριστού και πολιούχος της πόλης. Το κόσμημα της Πάτρας, ο νεότερος ναός του Άγιου Ανδρεά, θεμελιώθηκε το 1908 με χωρητικότητα 7.000 ατόμων και είναι ο πολιούχος της πόλης. Αποτελεί το μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο βυζαντινό ναό των Βαλκανίων. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου και τμήμα του Σταυρού στον οποίον μαρτύρησε.
Μυκηναϊκό Νεκροταφείο: Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο βρίσκεται μόλις 7χλμ. έξω από την Πάτρα, στο συνοικισμό Βούντενη. Το νεκροταφείο χρονολογείται από το 1500-1100 π.Χ. και καταλαμβάνει έκταση 80 στρεμμάτων.
Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο: Ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο που μπορείτε να θαυμάσετε είναι το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο που είναι δημιούργημα του Δανού αρχιτέκτονα Hansen. Σήμερα, λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.
Ρωμαϊκή Γέφυρα: Στη βόρεια είσοδο της Πάτρας βρίσκεται η πανέμορφη δίτοξη Ρωμαϊκή Γέφυρα και αποτελεί τμήμα της Via Militariam που ένωνε την πόλη με το Αίγιο.
Οινοποιία ACHAIA CLAUSS: Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πάτρας, που ξεχωρίζει έως σήμερα είναι οι εγκαταστάσεις της οινοποιίας ACHAIA CLAUSS. Βρίσκονται μόλις 8χλμ από το κέντρο της Πάτρας σ’ ένα καταπράσινο λόφο με εκπληκτική θέα.
Ιδρυτής του οινοποιείου ήταν ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους ο οποίος ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρία εξαγωγής σταφίδας. Στη συνέχεια αγόρασε ένα αμπελάκι, για να φτιάχνει δικό του κρασί και κατέληξε στην ίδρυση του οινοποιείου το 1861. Τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του μεταξύ των οποίων και η Μαυροδάφνη, κατέκτησαν την ελληνική και διεθνή αγορά.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ενός αιώνα δρύινα σκαλιστά βαρέλια, τα πέτρινα κτίρια καθώς και να δοκιμάσει εκλεκτά κρασιά στην παραδοσιακή κάβα για την υποδοχή των επισκεπτών. Τα πέτρινα κτίρια, τα μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια με μαυροδάφνη ενός αιώνα, η παραδοσιακή κάβα για την υποδοχή των επισκεπτών αλλά και το μοναδικό τοπίο με την εκπληκτική θέα προσελκύουν κάθε χρόνο γύρω στα 200.000 άτομα.
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο: Ήταν απαραίτητο έργο σε μια πολυάνθρωπη πόλη όπως η Πάτρα και έγινε με δαπάνες ρωμαίων αυτοκρατόρων. Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν μια δεξαμενή με μορφή τεχνητού φράγματος. Ήταν η εποχή που η Πάτρα διένυε τη μεγαλύτερη ακμή της ιστορίας της καταλαμβάνοντας τη θέση της πύλης της Ελλάδας προς την Ιταλία.
Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Η πρόσφατα κατασκευασμένη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αποτελεί στολίδι τόσο για την Πάτρα όσο και για όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια καλωδιωτή γέφυρα μήκους 2.280 μέτρων που ολοκληρώθηκε το 2004. Συνδέει την Πελοπόννησος με την δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης.
Μουσεία
Το Αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας. Στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραμανδάνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά, πήλινα και αλαβάστρινα αγγεία, αρχαιότητες κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, το μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς, το μεγάλο Ρωμαϊκό δάπεδο και τα κεραμικά κλασικής και ελληνιστικής περιόδου.
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, που ιδρύθηκε το 1977 και στεγάζεται σε κτίριο του Σκαγιοπουλείου κληροδοτήματος. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας και αντικείμενα καθημερινής χρήσης κ.α. Το μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκη και φωτογραφικό αρχείο.
Ιστορικό & Εθνολογικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1973 και στεγάζεται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται όπλα, πίνακας με υπογραφές των αγωνιστών του 1821, ξίφη, σπαθιά και άλλα.
Μουσείο Τύπου, που λειτουργεί από το 1952 και στεγάζεται στο κτίριο Ένωσης Συντακτών. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται ιστορικής αξίας έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, συλλογή βιβλίων κ.α. Ένα από τα πολύ αξιόλογα εκθέματα του μουσείου είναι το επίσημο έγγραφο που έστειλε η Γ΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων στον πρώτο πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια (1827), με υπογραφές όλων των αγωνιστών.
Πάρκα & Πλατείες
Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου: Είναι η κεντρικότερη πλατεία της Πάτρας που πριν ονομαζόταν Καλαμογδάρτη, Όθωνος και μετά το 1862 ονομαζόταν Εθνική. Το 1863, όταν στο βασιλικό θρόνο ήταν ο Γεώργιος Α’ πήρε το όνομά του. Η σημερινή πλατεία Γεωργίου αποτελεί, όπως και παλιότερα, την πλατεία των πολιτικών συναντήσεων, των συλλαλητηρίων, των πολιτιστικών δρωμένων και των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Πλατεία Τριών Συμμάχων: Η παλιά ονομασία της πλατείας ήταν Τελωνείου επειδή εκεί βρισκόταν το τελωνείο. Τώρα, φέρει το όνομα των Τριών Συμμαχικών Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) με την Ελλάδα στον αγώνα για την απελευθέρωση.
Πλατεία Όλγας που φέρει το όνομα της γυναίκας του βασιλιά Γεωργίου Α. Η παλαιότερη ονομασία της ήταν πλατεία Ομονοίας. Σ’ αυτή την πλατεία πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Κωστής Παλαμάς καθώς η οικία του βρισκόταν εκεί. Σήμερα, αυτή η δενδροφυτευμένη πλατεία έχει μετονομασθεί σε πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Πλατεία Βουδ: Η πλατεία αυτή πήρε το όνομά της από τον Θωμά Βούδ, που ήρθε στην Πάτρα το 1843 από την Αγγλία και λόγω της οικονομικής ανάπτυξης του λιμανιού ένεκα του εμπορίου σταφίδας, δελεάστηκε και ασχολήθηκε με αυτό. Σήμερα, έχει μετονομασθεί σε πλατεία Αγωνιστών του 1821 ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της ένδοξης επανάστασης.
Πλατεία Μαρούδα: Η πρώτη ονομασία της πλατείας ήταν Γιαννιά προς τιμήν του, που όταν επιτέθηκαν οι Τούρκοι σε αυτόν και τους συντρόφους του, αρνήθηκαν να παραδοθούν. Σήμερα, η πλατεία φέρει το όνομα της οικογένειας Μαρούδα που έμενε εκεί.