Βυτίνα: Η πανέμορφη Βυτίνα, μια πασίγνωστη ορεινή κωμόπολη της Αρκαδίας δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου και απέχει 44 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και περίπου 200χλμ. από την Αθήνα.
Η περιοχή είναι νωχελικά απλωμένη στους πρόποδες του Μαινάλου σε υψόμετρο 1.033 μέτρων και χάρη στην εξαιρετική φύση που την περιβάλλει θεωρείται ένα από τα φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου και ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Ο Αρχαίος Ορχομενός: Ήταν από τις μεγαλύτερες Αρκαδικές πόλεις και απέχει 4 χλμ από το Λεβίδι. Το όνομά του προήλθε από το Βασιλέα Ορχόμενο, γιο του Λυκάονα. Στην πάνω πόλη σώζονται το “Βουλευτήριο”, η “Μεγάλη Αγορά”, ο ναός της “Μεσοπολίτιδας Αρτέμιδος” και το αρχαίο θέατρο που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και έχει εκπληκτική θέση και ακουστική.
Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται η αρχαία Ακρόπολη του Ορχομενού που ονομάστηκε από τον Όμηρο “Πολύμηλος” γιατί ήταν πλούσια σε κτηνοτροφία. Η αρχαία Ακρόπολη ήταν το κέντρο της Αρκαδίας και έδρα των βασιλέων της ως τον 5ο αιώνα π.Χ. Στη θέση Μύτικα, ανατολικά του Ορχομενού βρίσκονται ερείπια μυκηναϊκού οικισμού.
Κανδήλα: Το γραφικό κεφαλοχώρι της Κανδήλας απέχει 12 χλμ από το Λεβίδι και είναι περιτριγυρισμένο από καταπράσινη φύση και ελαιώνες. Το τοπωνύμιο προέρχεται πιθανότατα από την Αρχαία Κονδυλία, το Ιερό Άλσος της Αρτέμιδος, που έλεγαν πως βρισκόταν εκεί. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία όπως και στα περισσότερα χωριά του δήμου Λεβιδίου.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Κανδήλας που δεσπόζει πάνω από τον κάμπο, μέσα σε έναν μεγάλο βράχο. Το μοναστήρι κατέστη σπουδαίο καταφύγιο κατά την τουρκοκρατία και την επανάσταση. Το 1821 η μονή μετατράπηκε σε νοσοκομείο από τον ηγούμενο Καλλίνικο, που έστησε δίπλα της οχυρό, το “Μπούρτζι”. Από εκεί, το 1821, μαζί με 200 Κανδηλαίους απέκρουσαν 3000 Τούρκους.
Οι πέτρινες σκάλες της οδηγούν στο καθολικό της μονής που είναι σκαμμένο μέσα στο βράχο με φιλοτεχνημένες εικόνες του 1833. Η Μονή Κανδήλας είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Τα παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής προσφέρουν ντόπια παραδοσιακή κουζίνα ενώ θα σας εντυπωσιάσει η φιλοξενία των κατοίκων της.
Βλάχερνα: Είναι χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Μαινάλου και είναι περικυκλωμένη από μικρούς λόφους με πεύκα και έλατα. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Μπεζενίκο.
Η περιοχή έχει πολλά μνημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε όπως το “Κάστρο του Μπεζενίκου” χτισμένο σε υψόμετρο 362 μέτρων και πνιγμένο στα έλατα καθώς και το σπουδαίο “Αγγελόκαστρο”. Και τα δυο κάστρα υπήρξαν προπύργια της ελευθερίας κατά την Επανάσταση του 1821. Η θέα και από τις δυο κορυφές τους είναι ανεπανάληπτα πανοραμική.
Στη Βλάχερνα μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή της Αγίας Ελεούσας που βρίσκεται “καρφιτσωμένη” σε ένα από τα κοιλώματα του κάστρου Μπεζενίκου. Η θέα είναι μαγευτική προκαλώντας δέος ενώ η περιήγηση στην Μονή είναι ξεχωριστή λόγω των διάφορων επιπέδων της. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.
Στη νότια πλευρά του κάστρου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά.
Το ξακουστό μοναστήρι της “Παναγίας Βλάχερνας” βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Καστανιά και πήρε το όνομά του από την εικόνα της Παναγίας, που έφεραν από τη Μονή Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης. Ο Ναός εορτάζεται στις 2 Ιουλίου, στην εορτή της κατάθεσης της Τίμιας Εσθήτος της Θεοτόκου.
Στην Βλάχερνα λειτουργούν παραδοσιακά ταβερνάκια και καταστήματα αγοράς τυροκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Στα όρια της Βλαχέρνας και της Χωτούσας υπήρχε η αρχαία πόλη Καφυαί ή Καφυή, της οποίας ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα.
Δάρα: Λίγο μετά την Βλάχερνα βρίσκεται το κεφαλοχώρι Δάρα, χτισμένο σε υψόμετρο 660 μέτρων. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι Δαραίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Στην περιοχή της Κοιλάδας σώζεται μέχρι σήμερα Ενετικός πύργος που είχε δοθεί σημαντική μάχη το 1715 με 600 Τούρκους νεκρούς. Η περιοχή που θάφτηκαν ονομάζεται “Μνήματα” μέχρι σήμερα.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Δάρα όπου φιλοξενούνται εξαιρετικά ξυλόγλυπτα του Γ. Μπακόπουλου καθώς και να κάνετε έναν περίπατο στο χωριό όπου έγραψε τα “Απομνημονεύματά” του ο Φωτάκος, γραμματέας του Θ. Κολοκοτρώνη.