Xionodromika

Φοινικούντα: Μοναδικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά

Φοινικούντα


Η Φοινικούντα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του νομού Μεσσηνίας, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο όμορφα καλοκαιρινά θέρετρα της Νότιας Πελοποννήσου. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μεθώνης και έχει πληθυσμό περίπου 700 κατοίκους. Βρίσκεται στο μέσο σχεδόν της διαδρομής μεταξύ Μεθώνης και Κορώνης και απέχει 70 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, Καλαμάτα.

Το χωριό είναι χτισμένο στον μυχό ενός όρμου, ακριβώς απέναντι από το σύμπλεγμα των Οινουσσών, που το απαρτίζουν τα νησάκια Σαπιέντζα, Σχίζα και Αγία Μαριανή.

Η ονομασία «Φοινικούντα» θεωρείται πως οφείλεται πιθανόν στου Φοίνικες, οι οποίοι σαν ναυτικός λαός αποβιβάστηκαν στα παράλια της Πελοποννήσου και ίδρυσαν στη σημερινή θέση Ανεμόμυλος τη Φοινικούντα. Κατά τη διάρκεια της πρωτοελλαδικής περιόδου ήταν κυρίως ναυτιλιακό διαμετακομιστικό κέντρο, ενώ κάποιες εποχές αποτέλεσε ορμητήριο πειρατών.

Χάρτης Φοινικούντα

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν «Ταβέρνα», όνομα που πήρε από τους ψαράδες που έφταναν εκεί για να ξεκουραστούν απολαμβάνοντας καλό κρασί στις ψαροταβέρνες του χωριού. Ο Παυσανίας στο έργο του την αναφέρει ως λιμάνι, με το όνομα «Φοινικούς Λιμήν». Η επίσημη ονομασία του χωριού καθιερώθηκε το 1930.

Η Φοινικούντα αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νομού Μεσσηνίας, συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα. Τα βλέμματα των επισκεπτών προσελκύουν κυρίως οι εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Επίσης, η γραφικότητα του τοπίου και η άρτια τουριστική υποδομή, έχουν αναδείξει τη Φοινικούντα σε δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό.

Από τη Φοινικούντα μπορείτε να πραγματοποιήσετε ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στις γύρω περιοχές. Επισκεφθείτε την παραδοσιακή Μεθώνη με το μεγαλοπρεπές ενετικό κάστρο, καθώς και τη γραφική Κορώνη με το νησιωτικό χαρακτήρα.

Στη Φοινικούντα θα βρείτε μία ποικιλία από υπέροχες παραλίες για κάθε γούστο. Εδώ θα βρείτε εκτεταμένες αμμώδεις παραλίες, αλλά και παραλίες με βότσαλο, κοσμοπολίτικες αλλά και απομονωμένες και ήσυχες, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα και να επιδοθείτε σε υδάτινα σπορ, ζώντας στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς.

Η Φοινικούντα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μία άριστη τουριστική υποδομή. Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, όπου θα απολαύσετε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Το χωριό διαθέτει επίσης τρία κάμπινγκ, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Στη Φοινικούντα υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκτός των άλλων φρέσκο ψάρι, καθώς και τα νόστιμα εδέσματα της μεσσηνιακής κουζίνας. Εδώ υπάρχουν επίσης πολλές καφετέριες για να απολαύσετε τον καφέ σας, καθώς και πολλά τουριστικά καταστήματα στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε.

Η Φοινικούντα με τα πανέμορφα ακρογιάλια, τις μοναδικές παραλίες με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά, την αστείρευτη φυσική ομορφιά και την άρτια τουριστική υποδομή, είναι αναμφισβήτητα ένας τόπος μαγευτικός, που υπόσχεται να χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις σε όσους την επισκεφτούν.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στη Φοινικούντα όπως και σε όλο το νομό Μεσσηνίας θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα που παράγονται στη Μεσσηνία είναι οι ελιές, τα σταφύλια, η σταφίδα, τα σύκα, τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά.

Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι τα παστά, η βραστή γίδα, ο τηγανιτός βακαλάος με σκορδαλιά, το ψητό γουρουνόπουλο, και τα μοναδικά για τη γεύση και την ποιότητά τους λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο.

Δοκιμάστε ακόμη θαυμάσιες δίπλες, λαλάγγια και λαδοκούλουρα. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις περίφημες ελιές Καλαμών, μέλι, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, παστέλια, ούζο, ξύδι μπαλσάμικο, τραχανά, χυλοπίτες, αρωματικά φυτά και βότανα.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Φοινικούντα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στις 11 Ιουλίου εορτάζεται με λαμπρότητα η Παναγία Τριχερούσα, πολιούχος της Φοινικούντας.

Αξιοθέατα Φοινικούντα

Σύμπλεγμα Οινουσσών: Μία επίσκεψη στης μεσσηνιακές Οινούσσες αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο σύμπλεγμα που αποτελείται από τρία μικρά γραφικά νησάκια: τη Σαπιέντζα, τη Σχίζα και την Αγία Μαρίνα. Τα νησάκια αυτά διακρίνονται για το σπάνιο φυσικό περιβάλλον και την εξωτική ομορφιά τους. Μέσα στην πλούσια βλάστηση φιλοξενούνται άγρια είδη πουλιών και ζώων, όπως αγριοπέρδικες, φασιανοί και κρι κρι.

Η Σαπιέντζα είναι το ομορφότερο νησί του συμπλέγματος. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο αν διαθέτετε δικό σας σκάφος, καθώς δεν υπάρχουν δρομολόγια. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, ακριβώς απέναντι από τη Μεθώνη, υπάρχει μία υπέροχη αμμουδιά, η Άμμος. Το νησί αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000. Η Σαπιέντζα διαθέτει ένα ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο, και προσφέρεται για εκδρομές. Εδώ θα βρείτε έναν εντυπωσιακό φάρο, στον οποίο μπορείτε να φτάσετε ανεβαίνοντας 75 πέτρινα σκαλοπάτια. Η εκπληκτική θέα του νησιού και της γύρω περιοχής θα σας μαγέψει πραγματικά. Στο βορειότερο άκρο της Σαπιέντζας, στο ακρωτήριο “Καρσή”, βρίσκονται σημαντικά ευρήματα ναυαγίων, όπου οι λάτρεις των καταδύσεων θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.

Η Σχίζα είναι το μεγαλύτερο νησί των Οινουσσών. Αξίζει να επισκεφθείτε το θαυμάσιο σπήλαιο, το οποίο παρουσιάζει αρχαιολογικό, γεωλογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Κοσμείται από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί και όστρακα προϊστορικών χρόνων.

Το μικρό νησάκι της Αγίας Μαρίνας, που χαρακτηρίζεται από πυκνή θαμνώδη βλάστηση, πήρε το όνομά του από το γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, και γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. 

Παραλίες

 Παραλία Φοινικούντας: Είναι μία τεράστια αμμουδιά με καταγάλανα καθαρά νερά που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Πάνω από την παραλία θα βρείτε μία πληθώρα από καφετέριες και ταβέρνες.

Παραλία Μαυροβούνι: Δίπλα από τη Φοινικούντα υπάρχει μία υπέροχη αμμώδης παραλία, που φέρει το όνομα Μαυροβούνι, και προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες. Η παραλία έχει τεράστια έκταση και είναι οργανωμένη. Εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε στα καταγάλανα καθαρά νερά της, να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά και να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ. Πάνω από την παραλία υπάρχουν σχολές για θαλάσσια αθλήματα, camping, ταβέρνες και καφετέριες.

Παραλία Λάμπες: Στο δρόμο από Φοινικούντα προς Μεθώνη συναντάμε δύο υπέροχες παραλίες. Η πρώτη είναι οι Λάμπες Φοινίκης. Είναι μία πολυσύχναστη παραλία, στρωμένη με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Η δεύτερη είναι οι Λάμπες Μεθώνης που είναι στρωμένη με βότσαλο. Πρόκειται για μία ερημική παραλία, που ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ήσυχα το μπάνιο τους.

Παραλίες Λούτσα-Τσαπί: Μετά τη Φοινικούντα υπάρχουν δύο υπέροχες αμμώδεις παραλίες, η Λούτσα και το Τσαπί, όπου αξίζει να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά τους.

Γύρω Περιοχές

 Μεθώνη: Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Μεσσηνίας και σε απόσταση 61 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται η Μεθώνη. Η Μεθώνη είναι μία όμορφη παραλιακή κωμόπολη με μοναδικά αξιοθέατα. Τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει πλήθος επισκεπτών, καθώς ενδείκνυται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Πήδασος. Ο Όμηρος την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Κορώνη: Είναι μία γραφική παραλιακή κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα χαμηλό λόφο. Απαριθμεί περίπου 2,000 κατοίκους και απέχει 52 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με μία αρχαία λαϊκή παράδοση, η Κορώνη πήρε το όνομά της από το χάλκινο νόμισμα Κουρούνα, το οποίο βρέθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Η Κορώνη ταυτίζεται με την ομηρική Αίπεια, μία από τις πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. 

Πώς θα πάτε

 Η Φοινικούντα απέχει 70 χλμ από την Καλαμάτα.

Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στη Φοινικούντα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Καλαμάτα. Αφού φτάσετε στην Καλαμάτα, ακολουθείτε τη σήμανση προς Φοινικούντα. Η απόσταση είναι 312 χλμ.

Από την Πάτρα μπορείτε να φτάσετε στη Φοινικούντα αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Καλαμάτα. Αφού φτάσετε στην Καλαμάτα, ακολουθείτε τη σήμανση προς Φοινικούντα. Η απόσταση είναι 358  χλμ.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη προς την Καλαμάτα. Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα και  Πάτρα προς Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος. Επίσης, ο νομός συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από την Καλαμάτα προς τις άλλες περιοχές της Μεσσηνίας
Μικρή Μαντινεία
8 χλμ
Μεσσήνη
10 χλμ
Άγιος Νικόλαος
49 χλμ
Πεταλίδι
26 χλμ
Βέργα
7 χλμ
Πύλος
50 χλμ
Γαργαλιάνοι
70 χλμ
Στούπα
45 χλμ
Καρδαμύλη
37 χλμ
Φιλιατρά
80 χλμ
Κορώνη
51 χλμ
Φοινικούντας
70 χλμ
Κυπαρισσία
70 χλμ
Χώρα Τριφυλίας
50 χλμ
Μεθώνη
60 χλμ
Άγιος Ανδρέας-Λογγά
 40 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Φοινικούντα

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ – Τ.Κ. 24006 ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δήμος Μεθώνης
27230 31255, 27233 60100
Ταξί Μεθώνης
27230 31333
Αγροτικό Ιατρείο Μεθώνης
27230 31456
ΚΤΕΛ Κορώνης
27250 27210, 28581,  22851
Αστυνομία Μεθώνης
27230 31203
ΟΣΕ Καλαμάτας
27210 95056
Κ.Ε.Π. Μεθώνης
27230 28743
ΚΤΕΛ Καλαμάτας
27210 23147
Φρούριο Μεθώνης
27230 22010, 27210 22534
Λιμεναρχείο Καλαμάτας
27210 22218
Ταχυδρομείο Μεθώνης
27230 31266
Αγροτικό Ιατρείο Φοινικούντας
27230 71127

Φωτογραφίες Φοινικούντα