Xionodromika

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης

Πάτμος


Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί του νομού Δωδεκανήσου και βρίσκεται μεταξύ της Ικαρίας και της Λέρου. Η έκταση του νησιού είναι μόλις 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος 25 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι, μένουν στη Χώρα, τη Σκάλα που είναι και το λιμάνι του νησιού, τον Κάμπο και τον Γροίκο.

Ένα ιερό νησί, προσκύνημα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, εκεί που ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το θείο έργο της Αποκάλυψης.

Ωστόσο, η Πάτμος είναι επίσης γνωστή για τις πανέμορφες παραλιακές της περιοχές, τις κρυσταλλένιες, καταγάλανες θάλασσες και τις αμμώδεις παραλίες, τα παραδοσιακά, γραφικά χωριουδάκια, τους ορμίσκους, τις σπηλιές, και βέβαια το βαρυσήμαντο παρελθόν της.

Η Πάτμος του 15ου αιώνα γενικά, γίνεται κοινωνός της Αναγέννησης και προάγει την αρχιτεκτονική, την αγιογραφία και τη ναοδομία, προαναγγέλλοντας την υψηλή αισθητική και την εμπορική ακμή του 16 ου αιώνα.

Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής δεξιοτεχνίας αποτελεί κατά τους ειδικούς το λεγόμενο “έσω κάστρο”, η “πεντάπαυλη” οχυρωματική ζώνη, η οποία περιστοιχίζει το Βυζαντινό οικισμό.



Booking.com

Αξιοθέατα Πάτμος & Γύρω Περιοχή

Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Ιεράς Μονής, άρχισε να δημιουργείται ο οικισμός της Χώρας, προκειμένου να προστατευθεί η Μονή από τις συνεχείς επιδρομές των κουρσάρων. Το 1453, 100 Βυζαντινές οικογένειες καταφεύγουν στη Χώρα χτίζοντας τη δεύτερη συνοικία δυτικά της Μονής, τα Αλλοτινά.

H Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Πάτμου. Είναι ένας Μεσαιωνικός οικισμός μοναδικός σε αρχιτεκτονική με άσπρα αρχοντικά αλλά και σπίτια Αιγαιοπελαγίτικου στυλ, σημείο έλξης επισκεπτών από κάθε άκρη του πλανήτη. Η αγορά της Χώρας είναι αυτάρκης, με πολλά εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, μπαράκια και εμπορικά μαγαζιά.

Η Σκάλα, είναι το λιμάνι του νησιού και η μεγαλύτερη πόλη της Πάτμου. Στη Σκάλα υπάρχουν αρκετά εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά μαγαζιά, μπαρ και night clubs. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε άλλα μέρη πάνω στο νησί με λεωφορείο ή καΐκια και βάρκες.

Ο Κάμπος, αποτελείται από τον Πάνω Κάμπο και τον Κάτω Κάμπο. Στον Πάνω Κάμπο βρίσκεται η πλατεία του χωριού με το σχολείο, την εκκλησία και παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κουζίνα. Στον Κάτω Κάμπο βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία του νησιού που είναι πλήρως οργανωμένη και απέχει μόλις 5,5 χιλιόμετρα από τη Σκάλα.

Ο Γροίκος, είναι χτισμένος σ’ ένα μαγευτικό κόλπο με θέα την Καλικατσού. Διαθέτει οργανωμένη παραλία με ταβερνάκια ενώ πολύ κοντά, βρίσκονται ήσυχες παραλίες με δέντρα που προσφέρουν σκιά. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Σκάλα.

Η Ιερά Μονή Πάτμου: Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου άρχισε να χτίζεται το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο το Λατρηνό, στον οποίο ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός, με χρυσόβουλο, του χάρισε ολόκληρο το νησί της Πάτμου.

Η Μονή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και είναι Πατριαρχική Εξαρχία με Πατριαρχικό έξαρχο τον ηγούμενό του με ειδικά προνόμια. Την περιβάλλουν τεράστια τείχη ύψους 15 μέτρων, μέσα στα οποία κατά τη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών, οι κάτοικοι έβρισκαν προστασία. Πάνω από τις δυο και μοναδικές πόρτες του, υπάρχει ο λεγόμενος φονιάς, ένα είδος εξώστη, από τον οποίο έριχναν ζεματιστό λάδι, για να εμποδίσουν την είσοδο των πειρατών.

Η Μονή έχει δέκα παρεκκλήσια εκ των οποίων τα τέσσερα είναι στην αυλή. Στο Καθολικό της Μονής, υπάρχει το τέμπλο, μοναδικής τέχνης, έργο του 1820, φιλοτεχνημένο από 12 γλύπτες. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του Καθολικού είναι αξεπέραστης ομορφιάς και αξίας.

To Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης: Βρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας. Η θέα του βράχου, ο μυστικισμός που διαχέεται στην ατμόσφαιρα, προκαλούν δέος. Το σπήλαιο ανακαινίσθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο, όταν πήγε στην Πάτμο.

Σήμερα ο προσκυνητής μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο, που σχίστηκε όταν ο Θεός υπαγόρευσε την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το σημείο εκείνο που ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών, μέρος του Σπηλαίου έχει μετατραπεί σε Ναό.

Καλικατσού: Είναι μια περίεργη πέτρα που μοιάζει σαν να αναδύεται από τη θάλασσα και βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Πάτμου, μετά την παραλία Γροίκου. Εκεί επέλεξαν να ζήσουν πολλοί ασκητές αφού κατάφεραν να μετατρέψουν αυτόν τον αφιλόξενο βράχο, σε ένα άνετο χώρο, λαξεύοντας πάνω του σκαλοπάτια, θέσεις για κάρβουνα και κεριά κ.ά.

Καστέλι: Απομεινάρια μιας οχυρωμένης ακρόπολης που αποτελεί δείγμα ελληνιστικής τειχοδομίας του 3ου αιώνα π.Χ. Το τείχος της είναι οικοδομημένο από μαύρο λίθο ενισχυμένο με πύργους.

Κοντινά νησάκια: Αγαθονήσι, Αρκιοί, Τραγονήσι, Χιλιομόδι.

Γνωστές Παραλίες της Πάτμου: Παραλία Κάμπου, Παραλία Γροίκου, Ψιλή Άμμος, Διακόφτι, Λιβάδι Γερανού, Πέτρα, Αγριολιβάδι, Μελόι.

Πώς Θα πάτε

Με καράβι: Από Πειραιά

Με αεροπλάνο: Από το αεροδρόμιο Αθηνών για Λέρο, Σάμο ή Κω και μετά ακτοπλοϊκώς για Πάτμο.

Φωτογραφίες Πάτμος

Χρήσιμα Τηλέφωνα Πάτμος

Λιμεναρχείο Πειραιά
210 4226001-4
Σταθμός Ταξί Πάτμου
 22470 31225
Αεροδρόμιο Αθηνών
210 353 0000
Κέντρο Υγείας Πάτμου
 22470 31211, 31577
Αεροδρόμιο Λέρου
22470 22777
Αστυνομία Πάτμου
22470 31303
Ολυμπιακή Αεροπορία στη Σάμο
22730 27237
Ι.Μ. Ιωάννου του θεολόγου
22470 31223
Αεροδρόμιο Κω
22420 51229
Ιερό Σπήλαιο Αποκαλύψεως
22470 31234
Ολυμπιακή Αεροπορία στην Πάτμο
22470 34105
Εθνική Τράπεζα Σκάλα
22470 34050
Λιμεναρχείο Πάτμου
22470 31231, 34131
Εμπορική Τράπεζα Σκάλα
 22470 34141