Xionodromika

Δημητσάνα: “Η μπαρουταποθήκη του έθνους”

Δημητσάνα


Η όμορφη και ιστορική Δημητσάνα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 960 – 1.080μ., πάνω στα ερείπια της μεγάλης αρχαίας πόλης Τεύθις, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Η κωμόπολη της Δημητσάνας απέχει 60 χλμ από την Τρίπολη και είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας.

Έχει περίπου 600 κατοίκους και είναι το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Την αρχαία Τεύθις επισκέφθηκε ο Παυσανίας το 174 μ.Χ. και σύμφωνα με την παράδοση που κατέγραψε η πόλη είχε στείλει δικό της στρατιωτικό σώμα στον Τρωικό πόλεμο με ηγεμόνα τον Τεύθι, ο οποίος τραυμάτισε με το δόρυ του τη Θεά Αθηνά. Η Θεά τον τιμώρησε δίνοντάς του ανίατη ασθένεια. Ερείπια των αρχαίων τειχών της πόλης σώζονται μέχρι σήμερα.

Το όνομα της Δημητσάνας, πιθανότατα, είναι Σλάβικο και έχει ταυτιστεί με την κάθοδο των Σλάβων στην Πελοπόννησο που έγινε μεταξύ 7ου και 9ου αιώνα κατά την περίοδο της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Ελλάδας.

Χάρτης Δημητσάνα

Ελλάδα

Κατά της διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Δημητσάνα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι της Πελοποννήσου, που τροφοδοτούσε τους μαχητές της Ρούμελης και του Μοριά. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν με την παραγωγή μπαρούτης ενώ διέθετε και την μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη, την “μπαρουταποθήκη του αγώνα για την απελευθέρωση”. Οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας λειτουργούσαν στο κεφαλάρι του Αϊ Γιάννη και σε άλλα σημεία.

Την παραγωγή μπαρουτιού για την απελευθέρωση είχαν αναλάβει οι αδελφοί Σπηλιωτόπουλοι, των οποίων το σπίτι σήμερα είναι ένα από τα διατηρητέα μνημεία της Δημητσάνας.

Η Δημητσάνα ήταν η γενέτειρα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα σπίτια των οποίων μπορείτε να θαυμάσετε. Ο Κολοκοτρώνης διατηρούσε εδώ, κατά τη διάρκεια του Αγώνα, τη μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη της Πελοποννήσου. Σώζονται ακόμη γύρω στους έξι μπαρουτόμυλους.

Είναι ένας παραδοσιακός, διατηρητέος οικισμός με πλούσιες ιστορικές μνήμες, με πανύψηλα πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καλντερίμια και στενά πλακόστρωτα δρομάκια. Η ιστορία, οι μύθοι, τα γεφύρια και οι νεροτριβές, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά κειμήλια, τα πέτρινα κτίρια, η άρτια τουριστική υποδομή καθώς και η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα καθιστούν τη Δημητσάνα μια αρχοντική κωμόπολη και μαγικό προορισμό περιήγησης.

Στη Δημητσάνα θα βρείτε πολλούς καλαίσθητους παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια ευχάριστη διαμονή αλλά και πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό.

Το άπειρο φυσικό κάλλος του τόπου και η εκπληκτική θέα προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο θα σας γοητεύσει και θα σας μείνει χαραγμένη στην μνήμη σας.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις γραφικές ταβέρνες της Δημητσάνας θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, στιφάδο, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό που φτιάχνουν οι ντόπιοι. Μην παραλείψετε να αγοράσετε γλυκά ταψιού, χυλοπίτες, μέλι, σκαλτσούνια, βούτυρο, τυρί, μαρμελάδες, καρύδια, κάστανα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Στην Δημητσάνα διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις με την αναβίωση του εθίμου του Μακαρονά. Το Κάψιμο του Μακαρονά είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που πραγματοποιείται την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Δήμος προσφέρει δωρεάν στολές στους μαθητές και του δημότες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο έθιμο.

Το έθιμο περιλαμβάνει παρέλαση καρναβαλιστών με τον “Μακαρονά”, να ηγείται της παρέλασης πάνω σε γάιδαρο. Μετά την παρέλαση, ο “Μακαρονάς” που είναι γεμάτος με Δημητσιάνικο μπαρούτι κρεμιέται και καίγεται. Ακολουθεί γλέντι με φαγητά και Δημοτική και Λαϊκή μουσική το οποίο συνεχίζει και την Καθαρά Δευτέρα.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις 7 Ιουλίου της Αγίας Κυριακής διοργανώνεται στην περιοχή πανηγύρι.

Αξιοθέατα Δημητσάνα

Ο Λούσιος Ποταμός: Είναι ένας μικρός ποταμός που πηγάζει στην περιοχή του οροπεδίου της Καρκαλούς σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Ο ποταμός έχει μήκος 23 χλμ περίπου και εκβάλλει στον Αλφειό ποταμό στην περιοχή της Καρύταινας.

Σύμφωνα με τον Παυσανία και την τοπική παράδοση, ονομάστηκε Λούσιος γιατί σ’ αυτόν λούστηκε ο πατέρας των θεών Δίας, όταν γεννήθηκε. Οι πηγές που βρίσκονται στην περιοχή της αρχαίας Γορτυνίας συγκεντρώνουν έναν εντυπωσιακό όγκο νερών. Το νερό του Λούσιου φημίζεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για την ψυχρότητα του, την οποία διατηρεί και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πολλές ορεινές δραστηριότητες και σπορ πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, όπως rafting, trekking, canyoning και kayak.

Το Φαράγγι του Λούσιου: Σε όλο το μήκος της περιοχής που διασχίζει ο Λούσιος, σχηματίζει ένα από τα ωραιότερα Φαράγγια της Πελοποννήσου, το Φαράγγι του Λούσιου. Ένα φαράγγι με μεγάλη ιστορία και σπάνιο φυσικό κάλλος. Εντυπωσιακή πλούσια βλάστηση που απλώνεται σε όλες τις πλαγιές του φαραγγιού ενώ το αλώβητο τοπίο που υπάρχει στις δασωμένες πλαγιές του λειτουργεί σαν φυσικός μηχανισμός καθαρισμού του περιβάλλοντος, παρέχοντας ανάπτυξη της χλωρίδας και διαβίωση της πανίδας.

Μέσα στο φαράγγι υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών ενώ βρίσκουν καταφύγιο και πολλά άγρια είδη ζώων και πουλιών. Στις μικρές λίμνες του Λουσίου υπάρχουν πέστροφες προδίδοντας την καθαρότητα των υδάτων του ποταμού.

Το Ρολόι της Δημητσάνας: Κοντά στο κέντρο της αγοράς της Δημητσάνας, δίπλα στην Αγία Κυριακή βρίσκεται το καλλιμάρμαρο και μεγαλοπρεπές ωρολογοστάσιο που φιλοξενεί το “ρολόι της Δημητσάνας”. Το ρολόι στάλθηκε από τους Δημητσανίτες της Νέας Υόρκης γύρω στα 1900. Η θεμελίωση του έργου έγινε το έτος 1928, ενώ ολοκληρώθηκε το 1934. Βλέποντας κανείς σήμερα αυτό το έργο θαυμάζει την τέχνη και την αρχιτεκτονική του, τη μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητά του, την αρχοντιά και την ομορφιά του.

Το Μοναστήρι Παναγίας Αιμυαλών: Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων ανατολικά της Δημητσάνας βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας των Αιμυαλών που διαθέτει και ξενώνα. Είναι χτισμένο στη ρίζα ενός βράχου μέσα σε μια κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή σε υψόμετρο 900 μέτρων, δίπλα στον δρόμο Δημητσάνας – Στεμνίτσας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού και οι δεσποτικές του εικόνες καθώς και οι τοιχογραφίες που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι δείγματα θαυμάσιας βυζαντινής αγιογραφίας.

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου: Επισκεφθείτε την Μονή Τιμίου Προδρόμου η οποία βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Λούσιου, 14 χλμ νότια της Δημητσάνας. Είναι χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου και κατακόρυφου βράχου σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου. Στην περιοχή κυριαρχεί το άγριο και επιβλητικό τοπίο με πλούσια βλάστηση.

Οι τοιχογραφίες του ναού είναι εξαιρετικής τέχνης, ενώ κατά τους ερευνητές τοιχογραφήθηκε στα τέλη του 16ου ή στις αρχές του 17ου αιώνα. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την Μονή Καλαμίου αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου καθώς και τον Άγιο Ανδρέα Γόρτυνος.

Η Μονή Φιλοσόφου: Η βυζαντινή Μονή του Φιλοσόφου χτίστηκε το 963 και βρίσκεται 11 χλμ περίπου δυτικά της Δημητσάνας, στις όχθες του ποταμού μέσα σε μια υπέροχη ρεματιά. Στην μονή αυτή, κατά την Τουρκοκρατία λειτουργούσε το Κρυφό Σχολειό.

Σήμερα, σώζεται στο ναό το καθολικό του μοναστηριού που είναι ένα κομψοτέχνημα και ένα από τα ωραιότερα μνημεία Βυζαντινής τέχνης. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου.

Εκκλησίες: Στη Δημητσάνα υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, επτά εκ των οποίων είναι του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Όλοι οι ναοί είναι κομψοτεχνήματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες.

Μερικές από αυτές τις εκκλησίες είναι η εκκλησία της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται απέναντι από την Βιβλιοθήκη και είναι ο μητροπολιτικός ναός της Δημητσάνας, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ευθυμίου, των Αγίων Ταξιαρχών και του Αγίου Ιωάννη.

Η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας: Βρίσκεται στην πλατεία του ναού της Αγίας Κυριακής και αποτελεί τη συνέχεια της Σχολής της Δημητσάνας ενώ σήμερα θεωρείται πρότυπο επαρχιακής βιβλιοθήκης.

Ιδρύθηκε το 1764 από δύο μοναχούς, τον Γεράσιμο Γούνα και τον Αγάπιο Λεονάρδο. Αρχικά λειτούργησε σαν ιερατική σχολή, στην οποία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας φοίτησαν πολλοί γνωστοί ιεράρχες του Γένους. Κατά τη διάρκεια της  Επανάστασης του 1821 όμως υπέστη μεγάλη ζημία, αφού μεγάλο μέρος των βιβλίων της χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή φυσιγγίων.

Είναι δανειστική βιβλιοθήκη και διαθέτει περίπου 35.000 τόμους βιβλίων μεταξύ των οποίων συλλογή χειρόγραφων από το 14ο αιώνα, έγγραφα όπως τα Πατριαρχικά σιγίλια καθώς και παλαιές εκδόσεις μεγάλων εκδοτικών οίκων του εξωτερικού χρονολογούμενες από το 16ο αιώνα. Από τους παλιούς τόμους της διασώθηκαν περίπου 600. Μεταξύ των άλλων, στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται και τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού μέσα σε ορειχάλκινη λάρνακα και η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα.

Το 1977 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με χρυσό μετάλλιο.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο: Αποτελεί την υλοποίηση της ιδέας του Μητροπολίτη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλου ενώ καθοριστικά συνέβαλαν ο μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο αδερφός του Δημήτριος.

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται αγιογραφίες με σημαντικότερη αυτή της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, Αγιορείτικης τέχνης του 1808, αφιέρωμα του Γρηγορίου Ε΄ στον Άγιο Γεώργιο Δημητσάνης, ιερά σκεύη Θείας Λειτουργίας, Ιερά Ευαγγέλια, Σταυροί, χρυσοκέντητα χειροποίητα άμφια αρχιερέων και ιερών κ.ά.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης: Βρίσκεται 2 χλμ ανατολικά της Δημητσάνας δίπλα στο κεφαλάρι του Αϊ Γιάννη. Πρόκειται για ένα χώρο μέσα στον οποίο κατά την περίοδο της προβιομηχανικής εποχής λειτουργούσε ένα μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα που είχε ως κινητήρια δύναμή του το νερό από τις πηγές του Αϊ Γιάννη.

Σήμερα, το συγκρότημα είναι πλήρως αναστηλωμένο ενώ έγινε συντήρηση σε ένα μύλο, μια νεροτριβή, ένα ρακοκάζανο και ένα βυρσοδεψείο. Η ενημέρωση και η οπτικοακουστική ξενάγηση των επισκεπτών είναι άριστη.

Το Κεφαλάρι Αϊ Γιάννη και οι Μπαρουτόμυλοι: Το γνωστό κεφαλάρι του Αϊ Γιάννη, βρίσκεται 2 χλμ ανατολικά της Δημητσάνας. Δίπλα του είναι το ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη, σε μια καταπράσινη φυσική τοποθεσία. Εκεί μπορείτε να δείτε έναν αποκατεστημένο μπαρουτόμυλο, ενώ έξι μπαρουτόμυλοι υπάρχουν γύρω στην κωμόπολη.

Βρύσες: Στη Δημητσάνα σώζεται η θαυμάσια βρύση του Μουσταφά.

Αρχοντικά: Μπορείτε να επισκεφθείτε τα σπίτια του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, των οποίων οι ανδριάντες κοσμούν την Δημητσάνα, μαζί με άλλων αγωνιστών του 1821. Το σπίτι του Γρηγορίου Ε’ έχει ανακαινισθεί και στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο. Άλλα αριστουργήματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι ο Πύργος Ξενίου και το αρχοντικό του Καζάκου.

Αρχαία Γόρτυνα: Κοντά στη Δημητσάνα βρίσκεται η περιοχή της αρχαίας Γόρτυνας, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας και όπου βρισκόταν το ιερό του Ασκληπιού. Είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του Λουσίου σε υψόμετρο που ξεκινά από 340 μέτρα, μέσα στο οποίο βρίσκονται ο ναός του Ασκληπιού και τα ιαματικά λουτρά και φτάνει στα 480 μέτρα που βρίσκεται η Ακρόπολη της Γόρτυνος.

Εθνικό Μονοπάτι 32: Από τη Δημητσάνα περνάει το μονοπάτι 32 που είναι ένα παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων διαδρομών Ε4 GR. Το μονοπάτι φθάνει στο Ζυγοβίτσι από την περιοχή της Βυτίνας και από το Ζυγοβίτσι κατευθύνεται προς Δημητσάνα-Παλαιοχώρι-Μονή Φιλοσόφου-Κρυφό Σχολειό-Μονή Προδρόμου, συνεχίζει προς την Καρύταινα και καταλήγει στο Γύθειο.

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου: Στον ορεινό όγκο του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, στην κορυφή της Οστρακίνας και σε υψόμετρο 1770 περίπου μέτρων λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Από τον χειμώνα του 2004 το χιονοδρομικό κέντρο έχει περάσει για εκμετάλλευση στην ιδιωτική εταιρεία ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕΤΕ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο διαθέτει 8 εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες, ειδικό πάρκο για μηχανάκια ATV, το κεντρικό σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις χιονοδρομικούς αναβατήρες. Η ξεχωριστή του θέση μέσα στα έλατα, η εύκολη πρόσβαση, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.

Γύρω Περιοχές

Ζάτουνα: Ο παραδοσιακός οικισμός της Ζάτουνας είναι χτισμένος πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, 4 χλμ  δυτικά της Δημητσάνας. Η γραφική Ζάτουνα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σύμφωνα με την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική σε υψόμετρο 1.050 μέτρων.

Στην όμορφη κεντρική πλατεία της Ζάτουνας δεσπόζει η επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία της Παναγίας. Δίπλα βρίσκεται το πέτρινο κτίριο του δημοτικού σχολείου και το μικρό πάρκο με τα πανύψηλα πλατάνια. Αξίζει να επισκεφθείτε και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό του και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του υψώματος απ’ όπου η θέα στο φαράγγι του Λουσίου και στη Δημητσάνα είναι πανοραμική.

Κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, η Ζάτουνα ανέδειξε αξιόλογα ιστορικά πρόσωπα και αγωνιστές όπως Στάικoς Σταϊκόπoυλoς, πoρθητής των κάστρων τoυ Παλαμηδίoυ τoυ Ναυπλίoυ και της Ακρoκoρίνθoυ, ο έμπιστoς τoυ Θεόδωρου Κoλoκoτρώνη Νικόλας Καραχάλιoς, o Φιλικός Στέφανoς I. Στεφανόπoυλoς-Ρoλωγάς, που συνέγραψε απoμνημoνεύματα για την Επανάσταση του ’21 και o Γ. Γιωτόπoυλoς, γραμματέας του Πλαπoύτα. Επίσης η Ζάτoυνα ανέδειξε και πολλούς επιφανείς κληρικούς.

Παλαιότερα η Ζάτουνα χρησίμευε σαν τόπος εξορίας. Το 1967 εκτοπίστηκε εκεί ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης από την απριλιανή δικτατορία. Κατά την διάρκεια της εξορίας του στο χωριό, εμπνεύστηκε και έγραψε το έργο του “Αρκαδίες”.

Παλαιοχώρι: Είναι ένα μικρό χωριό κοντά στο φαράγγι του Λούσιου, χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα γεμάτη από οπωροφόρα δέντρα που ποτίζονται από τα άφθονα νερά του κεφαλαριού του “Αι Γιάννη” που είναι ακριβώς πάνω από το χωριό.

Το Παλαιοχώρι ή Πρασινοχώρι απέχει μόλις 4 χλμ από τη  Δημητσάνα και είναι ιδανικός προορισμός για πεζοπορία, αφού από την περιοχή ξεκινούν πολλά μονοπάτια που διασχίζουν το φαράγγι του Λούσιου.

Δραστηριότητες Δημητσάνα

Στη Δημητσάνα κυριαρχεί ο Λούσιος ποταμός όπου μπορείτε να κάνετε πολλές δραστηριότητες όπως rafting, καγιάκ, πεζοπορία καθώς και εξερεύνηση στις όχθες του ποταμού. Επίσης, η γύρω περιοχή προσφέρεται για σκι στο χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο, 4X4, ποδήλατο βουνού και άλλες δραστηριότητες που θα ξυπνήσουν όλες τις αισθήσεις σας.

Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:

Δημητσάνα-Στεμνίτσα-Δάσος Μαινάλου-Ελάτη-Βυτίνα-Καρκαλού-Δημητσάνα, μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από το δάσος του Μαινάλου και η απόσταση είναι 40 χλμ και διαρκεί 50-60 λεπτά περίπου.

Δημητσάνα – Ζάτουνα – Βλόγος – Μελισσόπετρα – Παναγιά – Δημητσάνα, μια διαδρομή με πανέμορφους γραφικούς οικισμούς. Η απόσταση είναι 40 χλμ και διαρκεί 40-50 λεπτά περίπου.

Πώς θα πάτε

Οδικώς:

Η Δημητσάνα απέχει από την Τρίπολη 59 χλμ και από την Αθήνα 159 χλμ.

Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα. Μετά τα διόδια της Νεστάνης και τη σήραγγα του Αρτεμισίου στο 56ο χιλιόμετρο, στην Καρκαλού στρίβετε αριστερά προς Δημητσάνα. Η διαδρομή είναι γραφική και ευχάριστη.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από τη Δημητσάνα
Αθήνα
204 χλμ
Καρπενήσι
288 χλμ
Τρίπολη
48 χλμ
Αράχωβα
364 χλμ
Καλαμάτα
95 χλμ
Βυτίνα
21 χλμ
Πάτρα
170 χλμ
Αίγιο
133 χλμ
Κόρινθος
125 χλμ
Ιωάννινα
391 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Δημητσάνα

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ – Τ.Κ. 22007, ΑΡΚΑΔΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δήμος Δημητσάνας
27950 31237, 31665
Βιβλιοθήκη Δημητσάνας
27950 31219
Κέντρο Υγείας Δημητσάνας
27950 31401-2
Μουσείο Υδροκίνησης
27950 31630
Αστυνομία Δημητσάνας
27950 31205
Εκκλησιαστικό Μουσείο
27950 31468
Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως
27950 31217
Λαογραφικό Μουσείο
27950 31753
ΕΛ.ΤΑ Δημητσάνας
27950 31234
Ιερά Μονή Φιλοσόφου
27950 81447
Ταξί Δημητσάνας
27950 31114
Ιερά Μονή Αιμυαλών
27950 31273
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5134575
Ιερά Μονή Προδρόμου
27950 81385, 81444
ΚΤΕΛ Τρίπολης
2710 222560
Εθνική Τράπεζα
27950 31210, 31503
ΟΣΕ Αθήνας
210 5240646
Αγροτική Τράπεζα
27950 31222, 31572
ΟΣΕ Τρίπολης
2710 222402
Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης
2710 232243
Ειρηνοδικείο Δημητσάνας
27950 31479
Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
6985 063909

Φωτογραφίες Δημητσάνα