Το Κάστρο της Πάργας: Πριν κατασκευαστεί το ισχυρό κάστρο της Πάργας που σώζεται μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Πάργας προσπαθούσαν να διατηρούσαν οχυρωμένη την πόλη, που ήταν εκτεθειμένη προς τη θάλασσα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους επιδρομείς. Στην προσπάθεια τους αυτή είχαν φτιάξει τις πρώτες οχυρωματικές κατασκευές και με τη βοήθεια των
Νορμανδών. Το 1452 καταλαμβάνει την οχυρωμένη θέση
ο Χατζή Μπέης αλλά το το 1454 το ανακαταλαμβάνουν οι κάτοικοι της. Ο
Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537 κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο και πόλη.
Το κάστρο κατασκευάζεται εκ νέου με την βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν ολοκληρωθεί κατεδαφίζεται ξανά από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που ψηλά από το κάστρο της Αγιάς – Ανθούσας τους πολιορκεί.
Ο επισκέπτης εκεί αποκτά μια πολύ καλή εικόνα της οχύρωσης και αντιλαμβάνεται την αρτιότητα του σχεδίου άμυνας που δημιούργησαν οι Ενετοί. Θολωτοί διάδρομοι, στοές εφοδίων, πυροβολεία, ισχυροί προμαχώνες με θυρίδες πυροβόλων, κρυφή δίοδος προς τη θάλασσα, στρατώνες, φυλακές, αποθήκες και δύο οχυρά στην τελευταία γραμμή άμυνας δείχνουν μια άρτια μελέτη άμυνας που μαζί με την φυσική οχύρωση το καθιστούσαν ανίκητο το φρούριο.
Στο κάστρο της Πάργας, όπου μπορεί κανείς να φτάσει μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας, και υπάρχει και πλακοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Βάλτου. Σήμερα το κάστρο φωτίζεται και έχει τη δυνατότητα το κοινό να το επισκέπτεται. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτίρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις καθώς και πλήθος κόσμου. Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο-καφετέρια, εκθεσιακός χώρος όπου στεγάζεται έκθεση φωτογραφίας. Το κάστρο είναι επισκέψιμο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.
Το Κάστρο της Ανθούσας: Ένα επιβλητικό φρούριο που είναι χτισμένο σε ένα ύψωμα, ανάμεσα στην Ανθούσα και την Αγιά και προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή της Πάργας. Το φρούριο χτίστηκε από τον Αλή Πασά για να επιτηρεί και πολιορκεί την Πάργα. Το κάστρο σώζεται σε καλή κατάσταση.
Το Νησάκι της Παναγίας: Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Πάργας βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι της Παναγίας στο οποίο μπορείτε να πάτε ακόμα και κολυμπώντας. Στο νησάκι υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας και ένα μικρό κάστρο το οποίο κατασκευάστηκε από Γάλλους και δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού.
Εκκλησίες: Η Πάργα διαθέτει μεγάλο αριθμό εκκλησιών. Πιθανώς οι πολλές επιδρομές και επιθέσεις που δεχόταν, έκανε τους κατοίκους να στρέφονται στο θρησκευτικό τους συναίσθημα και την ασφάλεια που αυτό προσφέρει. Οι εκκλησίες που βρίσκονταν έξω από την πόλη διέθεταν πολεμίστρες για αμυντικούς σκοπούς.
Στα δυτικά της πόλης, στο ακρωτήριο Χελάτι βρίσκεται η Μονή των Βλαχερνών, μεγαλοπρεπές κτίριο της βυζαντινής περιόδου με καμπαναριό ‘ύψους 15 μ. που σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακουγόταν από απόσταση 12 μιλίων. Είναι μια μισοκατεστραμένη μικρή μονόχωρη εκκλησία με περιτείχισμα όπου διακρίνονται οι πολεμίστρες. Η εικόνα της Παναγίας Βλαχέρνας, φέρεται να έχει έρθει από την Καππαδοκία. Σήμερα φυλάσσεται στο εκκλησιαστικό μουσείο της Πάργας.
Αξιόλογες επίσης είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Πολιούχος Πάργας), που είναι η μεγαλύτερη της πόλης, η εκκλησία της Αγίας Ελένης (λόφος Αγίας Ελένης), η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (Κρυονέρι), η εκκλησία του Αγίου Σώστη (Άγιος Σώστης – παραλία), η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η εκκλησία της Παναγίας (στο ομώνυμο νησάκι), η εκκλησία του Αγίου Νικόλα (στο Χαλιόπουλο), η εκκλησία του Αγίου Νικόλα (στο Μονόλιθο), η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων όπου εκεί βρίσκονται τα ιερά κειμήλια της Πάργας το ιερό λάβαρο, ευαγγέλια, εικόνες και σκεύη, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (στο Βάλτο).
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο: Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ακριβώς δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ο επισκέπτης μπορεί να βρεί πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα όπως, δύο Ευαγγέλια του 17ου αιώνα, δύο αντίτυπα επιταφίων μοναχού του Αγίου Όρους (1600), παλαιές και νεότερες εικόνες μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Βλαχέρνας, της Παναγίας της Οδηγήτριας και η Παναγιοπούλα και το λάβαρο της Πάργας, 300 χρόνων περίπου, από κόκκινο μετάξι, όπου εικονίζονται η Παναγία και το θείο βρέφος με χρυσά άστρα. Επάνω στη σημαία μπορεί να διακρίνει κανείς τα σημάδια από τις σφαίρες Τούρκων.
Ο Μυκηναϊκό Τάφος: Είναι ένας θολωτός μυκηναϊκός τάφος που βρέθηκε στην περιοχή «Κύπερη» και χρονολογείται από το 14ο αιώνα.
Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα: Περίπου 15 χλμ από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας. Εδώ οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.