Xionodromika

Δελφοί: “Ο ομφαλός της γης”

Δελφοί


Η πόλη των Δελφών βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Παρνασσού χτισμένη σε υψόμετρο 550 μέτρων. Οι Δελφοί, ο “ομφαλός της γης” κατά την αρχαιότητα, μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέση το 1893 όταν άρχισαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Οι Δελφοί αποτελούν έδρα του ομώνυμου δήμου, συμπεριλαμβάνουν το δημοτικό διαμέρισμα Χρισσό και έχουν πληθυσμό 1500 κατοίκους. Το κλίμα τους έχει μεσογειακά χαρακτηριστικά, ήπια καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου αλλά τον χειμώνα επηρεάζεται από τον Παρνασσό.

Οι Δελφοί έχουν έλλειψη υγρασίας ενώ η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μικροκλίματος που έχει σαν αποτέλεσμα οι Δελφοί να απολαμβάνουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας στην ελληνική επικράτεια.



Booking.com

Η πόλη των Δελφών είναι το επίκεντρο παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι Δελφοί έχουν κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή και έχουν μεγάλη ιστορική σημασία που χάνεται στην προϊστορία και τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων.

Οι Δελφοί είναι συνδεδεμένοι με το ξακουστό μαντείο των Δελφών, το θεσμό των Αμφικτιονιών και το ιερό του Απόλλωνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στους Δελφούς, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, ενώ για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Αρχικά, υπήρχε ιερό αφιερωμένο στην γυναικεία θεότητα της Γης και κατά την παράδοση φύλακάς του ήταν ο δράκοντας Πύθων, τον οποίο σκότωσε ο Απόλλωνας. Έπειτα, ιδρύθηκε το ιερό του Απόλλωνα από Κρήτες. Ο μύθος αυτός επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις.

Οι πρώτες λατρείες τελούνταν στο σπήλαιο Κωρύκειο Άντρο στον Παρνασσό όπου βρέθηκαν και τα πρώτα ευρήματα που χρονολογούνται από την νεολιθική εποχή (4000 π.Χ). καθώς και ερείπια μυκηναϊκού οικισμού και νεκροταφείο κοντά στο ιερό.

Στα μέσα του 8ου αιώνα άρχισε η ανάπτυξη του Μαντείου και επικράτησε η λατρεία του Απόλλωνα που δίδαξε στους ανθρώπους την μετριοπάθεια και την σωφροσύνη. Οικοδομήθηκαν οι πρώτοι λίθινοι ναοί, ο ένας αφιερωμένος στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά. Στους Δελφούς λατρεύονταν και άλλοι θεοί όπως ο Διόνυσος, Ποσειδώνας, Ερμής, Άρτεμις κ.ά.

Το ξακουστό Μαντείο των Δελφών γνώρισε μεγάλη ακμή τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. και η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Οι χρησμοί του δίνονταν από το στόμα της Πυθίας που ήταν η ιέρεια του μαντείου και ερμηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα.

Οι Δελφοί έδωσαν το σύνθημα για αδελφότητα και ειρηνική συνύπαρξη των λαών με το γνωστό θεσμό των Αμφικτιονιών ενώ πλήθος αφιερωμάτων στο ιερό, έγινε από ηγεμόνες και πόλεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε καλλιτεχνική αξία.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, βρίσκεται μέσα σ΄ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο ανάμεσα σε δυο μεγάλους βράχους, τις Φαιδριάδες. Το τοπίο είναι ήρεμο και δεν είναι τυχαίο που αποτελούσε για πολλούς αιώνες θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο καθώς και σύμβολο ενότητας.

Σήμερα, οι Δελφοί διαθέτουν υψηλό επίπεδο φιλοξενίας και άρτιες τουριστικές υποδομές με πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας σε συνδυασμό με τη μαγευτική θέα που προσφέρουν ως τις ακτές της Πελοποννήσου.

Απολαύστε υπέροχες σπεσιαλιτέ και μεζέδες όπως, το νοστιμότατο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από τα παραδοσιακά γιδοπρόβατα του Παρνασσού, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια των Δελφών. H τοπική κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.

Κοντά στους Δελφούς βρίσκεται το Χρισσό που είναι το δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Δελφών. Το Χρισσό πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη της Κρίσσας και βίωσε όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα των Ιερών Πολέμων. Στην αρχή της κατάφυτης πεδιάδας με ελαιόδενδρα, το λεγόμενο Κρισσαίο Πεδίο, στην αρχαιότητα βρισκόταν ο Ιππόδρομος των Δελφών όπου τελούνταν τα Πύθια, αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια.

Το κέντρο της γης, οι Δελφοί δέχονται χιλιάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες κάθε χρόνο ενώ εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο θα σας μαγέψει η καταπληκτική θέα στο μοναδικό φυσικό τοπίο και η φιλοξενία των κατοίκων.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Πολιτιστική Αμφικτιονία: Στους Δελφούς πραγματοποιείται ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων με διάφορα είδη τέχνης όπως ποίηση, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάζονται κάθε Ιούλιο.

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει πολλές παραστάσεις και δρώμενα στο αρχαίο στάδιο. Στόχο έχει την αναβίωση των Δελφών ως ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου.

Το Πάσχα, στη γιορτή της Αγάπης διοργανώνονται εκδηλώσεις με λαϊκά όργανα, χορούς και ψητά αρνιά στην πλατεία.

Στις 23 Ιουνίου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Παναγίας της Παλαιοπαναγίας.

Αξιοθέατα Δελφοί

Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία: Βορειοδυτικά του Χρισσού, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων, βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο οποίο η πρόσβαση γίνεται και από τους Δελφούς. Χτισμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία, σε υψόμετρο 400μ., “εποπτεύει” όλη την έκταση του τεράστιου ελαιώνα της Άμφισσας, τον Κορινθιακό κόλπο, το Γαλαξίδι και αντίκρυ τα βουνά της Πελοποννήσου.

Το μοναστήρι έγινε ευρύτερα γνωστό γιατί στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 υπήρξε το ορμητήριο και το καταφύγιο των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, έως τον Αύγουστο του 1825, οπότε οι Τούρκοι το κατέστρεψαν και ξεθεμελίωσαν τον παλαιό Ναό, ο οποίος αναγέρθηκε στην ίδια θέση το 1834.

Μπορείτε να θαυμάσετε το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του που έχει παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, έργο σπουδαίου καλλιτέχνη από την Ήπειρο. Το μοναστήρι πυρπολήθηκε και από τους Ιταλούς τον Φεβρουάριο του 1943 και ανοικοδομήθηκε σταδιακά από το 1961 και ύστερα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που μετατράπηκε από αντρικό σε γυναικείο, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των παλαιοτέρων δομών του μοναστηριού.

Επίσης υπάρχει πολύτιμη βιβλιοθήκη , με χειρόγραφα έγγραφα και επιστολές από την περίοδο της επανάστασης.

Το Μουσείο Δελφικών Εορτών: είναι το σπίτι της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται σε προνομιακή θέση, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Το σπίτι κατασεκυάστηκε το 1927 κατά την περίοδο των πρώτων Δελφικών Εορτών που οργάνωσε το ζεύγος Σικελιανού.

Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται φωτογραφίες, κοστούμια από παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Δελφών, τον αργαλειό της Εύας Σικελιανού, έντυπο υλικό από Δελφικές εορτές, χειρόγραφα κείμενα του ποιητή και άλλα αντικείμενα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών: Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ελληνικών μουσείων με μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Είναι το μουσείο του ιερού των Δελφών και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα, έργα μικροτεχνίας από αναθήματα του ιερού, έκθεση χρυσών και ελεφάντινων ευρημάτων του ιερού κ.α.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου: Φιλοξενεί τα ιερά λείψανα μεγάλων Αγίων της Ορθοδοξίας.

Ο παλαιός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου: είναι ένα υπέροχο μνημείο για την πόλη των Δελφών που διαθέτει εκπληκτικά έργα τέχνης.

Άλλοι ναοί στην πόλη των Δελφών είναι ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Παρασκευή, Άγιος Χαράλαμπος, Άγιος Αγάπιος κ.ά.

Ο Ναός του Απόλλωνα: Eίναι το σημαντικότερο μνημείο του ιερού. Ερείπια του δωρικού περίπτερου ναού του 4ου π.Χ. αιώνα, στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το άδυτο, η έδρα του Μαντείου. Χτίστηκε στην ίδια θέση και με τα ίδια σχέδια παλαιότερου ναού του 6ου αιώνα.

Ο Θησαυρός των Αθηναίων ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα του τεμένους του Απόλλωνα. Μικρό κτίριο δωρικού ρυθμού με δύο κίονες στην πρόσοψη ανάμεσα στις παραστάσεις και πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Χτίστηκε από τους Αθηναίους στο τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα για να στεγάσει τα αναθήματα στον Απόλλωνα.

Ο Βωμός των Χίων: Ο μεγάλος βωμός του ιερού που κατασκεύασαν με έξοδά τους οι Χίοι τον 5ο π.Χ. αιώνα σύμφωνα με την επιγραφή που ήταν χαραγμένη στην κορωνίδα. Η αντίθεση του χρώματος του μαρμάρου (λευκό στην βάση και στην κορωνίδα και μαύρο στο υπόλοιπο) δημιουργεί εντυπωσιακό σύνολο.

Ο Πολυγωνικός Τοίχος Δελφών: Αναλημματικός τοίχος με περίτεχνη τοιχοποιία. Κατασκευάσθηκε κατά την καταστροφή του ναού το 548 π.Χ. για να συγκρατήσει το άνδηρο όπου θεμελιώθηκε ο νέος ναός. Επάνω του είναι χαραγμένο πλήθος επιγραφών, κυρίως πράξεις απελευθερώσεων δούλων. Εντυπωσιακός πολυγωνικός τοίχος που θα δείτε κατά μήκος της Ιεράς Οδού.

Ο Θησαυρός των Σιφνίων: Eίναι ένα από τα πιο πλούσια διακοσμημένα κτίρια στο ιερό του Απόλλωνα. Το θησαυρό, αφιέρωσαν οι κάτοικοι της Σίφνου στους Δελφούς. Σήμερα, διατηρούνται στη θέση τους τα θεμέλια και ένας αστράγαλος από τη διακόσμηση της βάσης. Όλος ο γλυπτός διάκοσμος του κτιρίου μαζί με το υπέροχο και μοναδικό χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου, τη Σφίγγα των Ναξίων, τους δύο Κούρους, τα χρυσελεφάντινα της ανασκαφής του 1939 και δεκάδες άλλα ευρήματα, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Ο Θησαυρός των Αθηναίων: Μικρό κτίριο δωρικού ρυθμού με δύο κίονες στην πρόσοψη ανάμεσα στις παραστάσεις και πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Χτίστηκε από τους Αθηναίους στο τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα για να στεγάσει τα αναθήματα στον Απόλλωνα.

Η Στοά των Αθηναίων: Ένα από τα πιο σημαντικά αναθήματα στους Δελφούς είναι η Στοά των Αθηναίων. Στοά ιωνικού ρυθμού με επτά μονόλιθες κολώνες, χτισμένη από τους Αθηναίους μετά το 478 π.Χ. για να στεγάσει τρόπαια των αθηναϊκών ναυτικών μαχών, σύμφωνα με την επιγραφή που είναι χαραγμένη στην πρόσοψη του στυλοβάτη. Έχει χτισθεί σε κεντρική θέση στο ιερό του Απόλλωνα, κάτω από τον μεγάλο ναό.

Το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών: Κατασκευάσθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα αλλά τη σημερινή του μορφή πήρε στην αρχή των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων. Το κοίλο του είχε τριανταπέντε σειρές καθισμάτων και στην πλακόστρωτη ορχήστρα σώζονται τα θεμέλια της σκηνής. Βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία του ιερού του Απόλλωνα.

Το Αρχαίο Γυμνάσιο: Ανάμεσα στην Κασταλία κρήνη και στο τέμενος της Αθηνάς Προναίας βρίσκονται τα ερείπια του Γυμνασίου των Δελφών. Συγκρότημα οικοδομημάτων, όπου γυμνάζονταν και διδάσκονταν οι νέοι των Δελφών. Στη στοά και στον υπαίθριο χώρο του ανώτερου επιπέδου γινόταν η άσκηση στο τρέξιμο, στο κατώτερο υπήρχε η παλαίστρα, η πισίνα και οι θέρμες. Η οικοδόμησή του ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Το Αρχαίο Στάδιο Δελφών: Βρίσκεται βορειοδυτικά του θεάτρου, πάνω από το ιερό του Απόλλωνα. Κατασκευάσθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα για τη διεξαγωγή των πανελλήνιων αγώνων των Πυθίων. Ανακαινίσθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό (2ος μ.Χ. αιώνας), που έκτισε τα πέτρινα εδώλια και τη μνημειώδη είσοδο με τις αψίδες.

Η Κασταλία Κρήνη: Βρίσκεται στην χαράδρα των Φαιδριάδων βράχων και διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην λατρεία του ιερού Μαντείου. Στην ιερή πηγή των Δελφών πλενόταν η Πυθία, οι ιερείς, το προσωπικό του ναού καθώς και όσοι ζητούσαν χρησμό.

Σήμερα σώζονται οι δύο μνημειακές κρήνες όπου έφθανε το νερό της πηγής: η αρχαϊκή και η λαξευμένη στο βράχο ρωμαϊκή κρήνη με τις κόγχες για τα αναθήματα στη νύμφη Κασταλία.

Η Θόλος της Αθηνάς Προναίας: Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Δελφών που δεσπόζει στο ιερό της Αθηνάς Προναίας. Είναι ένα αριστούργημα κλασικής αρχιτεκτονικής που χτίσθηκε γύρω στο 380 π.Χ.

Γύρω Περιοχές

Το Χρισσό, είναι ένας παραοσιακός διατηρητέος οικισμός με πανέμορφα και γραφικά σπίτια. Έχει πάρα πολλά γραφικά εκκλησάκια όπως το κάτασπρο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου περιτριγυρισμένο από τα τείχη της αρχαίας Κρίσσας. Στην πλατεία του Χρισσού υπάρχουν πλάτανος και βρύσες με τρεχούμενα νερά.

Χτίστηκε – κατά τον Όμηρο – τον 14ο ή 15ο π.Χ. αιώνα. Ίχνη ερειπίων των τειχών της αρχαίας Κρίσας που καταστράφηκε από τους Αμφικτίονες στον πρώτο ιερό πόλεμο, γύρω στο 590 π.χ., σώζονται πάνω στον λόφο Στεφάνι, νοτιότερα από την σημερινή κωμόπολη. Εκεί στην αρχή της κατάφυτης από ελαιόδενδρα πεδιάδας, το λεγόμενο Κρισαίο Πεδίο, που απλώνεται ως τη θάλασσα της Ιτέας, βρισκόταν στην αρχαιότητα ο Ιππόδρομος των Δελφών, όπου ετελούνταν τα “Πύθια”.

Το Χρισσό σήμερα είναι μία ευπρόσωπη κωμόπολη, με σπίτια (αρκετά από αυτά νεοκλασικής τεχνοτροπίας, δείγμα της παλαιότερης ευημερίας των κατοίκων από τα προϊόντα της ελιάς) που περιβάλλονται από καταπράσινους κήπους, με δύο γραφικές πλατείες που δροσίζουν αιωνόβια πλατάνια, με παραδοσιακές ταβέρνες, με ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους. Βρίσκεται στην ρίζα του Παρνασσού λίγα μόλις μέτρα υψηλότερα από τον υπεραιωνόβιο ελαιώνα της Άμφισσας που αποτελεί και τη φυσική γεωγραφική του συνέχεια.

Η Αράχωβα, είναι μια ορεινή γραφική κωμόπολη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων. Ανήκει στο νομό Βοιωτίας και απέχει περίπου 160 χλμ από την Αθήνα και 35 χλμ από τη Λειβαδιά.

Ο Παρνασσός, είναι ένα βουνό με αλπικό δυναμισμό και πανάρχαια ιστορία. Γεωγραφικά ανήκει στα όρια των Νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Δραστηριότητες Δελφοί

Στους Δελφούς μπορείτε να περπατήσετε στο διεθνές μονοπάτι Ε4 όπου θα φτάσετε στην πιο ψιλή κορυφή απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα και το πανέμορφο τοπίο.

Σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς βρίσκεται ο Παρνασσός όπου μπορείτε να κάνετε σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Πώς θα πάτε

Όσοι θέλετε να φτάσετε στους Δελφούς από τη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθείτε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Λαμίας. Μετά τις Θερμοπύλες, στο 200ο χιλιόμετρο, υπάρχει διασταύρωση που πρέπει να ακολουθήσετε τον οδικό άξονα προς Άμφισσα – Ναύπακτο – Αντίρριο.

Από την Αθήνα, μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Στον κόμβο των Θερμοπυλών θα στρίψετε αριστερά με κατεύθυνση προς Άμφισσα.

Από τη Δυτική Ελλάδα, ακολουθείτε το δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα – Γαλαξίδι – Δελφοί. Μέσω της ζεύξης Ρίου – Αντιρίου, καταλήγετε στη Ναύπακτο, όσοι έρχεστε από Πελοπόννησο. Επίσης, υπάρχει σύνδεση και με ferry boat από το λιμάνι του Αιγίου που σας μεταφέρει στον Άγιο Νικόλαο.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από τους Δελφούς
Αθήνα
187 χλμ
Αράχωβα
10 χλμ
Ηγουμενίτσα
393 χλμ
Ιτέα
51 χλμ
Καλαμπάκα
231 χλμ
Γαλαξίδι
35 χλμ
Πάτρα
115 χλμ
Άμφισσα
23 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Δελφοί

 ΔΕΛΦΟΙ, Τ.Κ. 33054, ΦΩΚΙΔΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Δελφών
22650 82310
Ταχυδρομείο Δελφών
22650 82376
Περιφερειακό Ιατρείο Δελφών
22650 82307
ΚΤΕΛ Δελφών
22650 82317
Αγροτικό Ιατρείο Χρισσού
22650 82004
Ταξί Δελφών
22650 82000
Αστυνομία Δελφών
22650 82222
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
22650 82312-3
Τουριστική Αστυνομία Δελφών
22650 82220
Μουσείο Δελφικών Εορτών ¨Σικελιανός¨
22650 82175
ΚΕΠ Δελφών
22650 82600
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
22650 82731
Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών
22650 82900
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Δελφών
22650 82776

Φωτογραφίες Δελφοί